Daňový balíček v ohrožení. Koalice je připravena jej protlačit i mimořádnou schůzí

Události: Daňový balíček v ohrožení (zdroj: ČT24)

Vládní koalice je připravena svolat mimořádnou schůzi, aby prosadila svůj daňový balíček. S vyššími příjmy z lihu či tabáku už totiž počítá v rozpočtu 2020 a současné jednání ve sněmovně, které drhne, ji znervózňuje.

Ve středu se poslanci k projednávání daňového balíčku nedostali. Ať už kvůli jiným předlohám, či kvůli přestávkám v jednání. Někteří vládní poslanci to označovali za obstrukce. Opozice to ale odmítá, podle ní vláda předložila návrh pozdě.

Další pokus schválit balíček ve sněmovně se má uskutečnit v pátek. Pokud se to opět nepodaří, je vláda ANO a ČSSD připravena vsadit na mimořádnou schůzi, nejspíše 1. listopadu. 

„Je nutno říci, ať máme názor na jednotlivé body tohoto zákona, včetně pozměňovacích návrhů, jakékoliv, tak je nutné ho projednat. Zde jsou totiž výnosy, se kterými rozpočet na příští rok počítá,“ uvedl místopředseda rozpočtového výboru Roman Onderka (ČSSD). 

Kabinet na schválení balíčku, který má platit od ledna příštího roku, spěchá. Návrh ještě musí do konce roku projednat Senát, kde má většinu opozice. Už teď je prakticky jisté, že zákon vrátí zpátky poslancům. Rozhodovat se tak zřejmě bude ve sněmovně během prosince.  

Spotřební daň z cigaret a tabáku
Zdroj: ČT24
Spotřební daň z lihu
Zdroj: ČT24

Opozice: Jedině daň za daň

Opoziční strany se zvyšováním daní nesouhlasí. Vláda balíček obhajuje argumenty, že vyšší ceny alkoholu a cigaret povedou k omezení spotřeby a doporučují to i mezinárodní organizace. Podle opozice jde jen o vyšší přísun peněz do rozpočtu.

„Výrazným způsobem vykrádá peněženky občanů a to v žádném případě nepodpoříme,“ uvedl místopředseda rozpočtového výboru Jan Hrnčíř (SPD). Místopředseda rozpočtového výboru za Piráty Mikuláš Ferjenčík pak soudí, že pokud vláda zvyšuje některé daně, měla by jiné daně snížit. Zejména by podle něho měla snížit zdanění práce, proto jeho strana navrhla u daňového balíčku zvýšení základní slevy na poplatníka. 

Daň z hazardních her
Zdroj: ČT24

Schillerová: Boj se závislostmi

Balíček počítá se zvýšením daně u lihu nebo cigaret. Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) to zdůvodňuje bojem se závislostmi. „Ať už je to boj s alkoholismem, boj se závislostí na kouření, na hazardu. My chceme zpátky kapku v moři a ty peníze použijeme dál.“

Daňový balíček má také zrušit některé výjimky. Například osvobození od daně u zemního plynu pro domovní kotelny. S tím nesouhlasili například komunisté a podmiňovali tím svou podporu balíčku. Proti zrušení výjimky už v rozpočtovém výboru hlasovali i někteří sociální demokraté.

Schillerová ale ve středu uvedla, že předchozí odlišná hlasování některých vládních poslancům byla nedorozuměním a v koalici je nyní shoda na podpoře vládnímu návrhu. Podpora je podle ní předjednána i od komunistů. „Uděláme vše, aby se to stihlo,“ dodala. 

Daně a státní rozpočet
Zdroj: ČT24