ČEZ prodá svou bulharskou elektrárnu Varna domácí firmě

Energetická firma ČEZ prodá černouhelnou elektrárnu Varna bulharské společnosti SIGDA OOD. Její nabídku ČEZ vybral jako nejlepší ve výběrovém řízení a s firmou se už dohodl na podmínkách prodeje. Konečná cena bude stanovena k datu prodeje, transakci ještě posoudí bulharský antimonopolní úřad.

Česká energetická firma chce odejít z Bulharska kvůli dlouhotrvajícím sporům s místními úřady, a protože se chce soustředit na Česko a střední Evropu a obnovitelné zdroje energie v oblastech jako Německo a Francie, kde je více příležitostí. Loni ČEZ zahájil mezinárodní arbitráž proti bulharské vládě.

Elektrárna Varna s instalovaným výkonem 1260 megawattů je od začátku roku 2015 dočasně odstavena.

Majetek ČEZu v Bulharsku zahrnuje kromě elektrárny Varna distribuci elektřiny a výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů. Tři potenciální kupci měli zájem o celý balíček, jeden pouze o elektrárnu a další o vše bez elektrárny.

Bulharský antimonopolní úřad obvinil v červenci tři distributory elektřiny, které vlastní české firmy ČEZ a Energo-Pro a rakouská EVN, z porušování pravidel hospodářské soutěže, protože diskriminují nezávislé obchodníky a omezují obchodování s elektřinou za volně dohodnuté ceny.

ČEZ vstoupil na bulharský trh ke konci roku 2004. Jeho distribuční i prodejní společnost tam obsluhuje přibližně tři miliony zákazníků, zejména v západní části Bulharska.