Česko - Švédsko: Hokej na dvě hodiny zmrazí ekonomiku

Praha - Dnes v 16.15 odpoledne se v Česku minimálně na dvě a čtvrt hodiny zastaví život. Česká hokejová reprezentace na světovém šampionátu v Bratislavě nastoupí v semifinále proti Švédsku. Zkušenost z minulosti a ze včerejšího čtvrtfinále proti USA ukazuje, že v těch chvílích zpomaluje celá ekonomika státu. Hospodářský výkon země kvůli zapnutým televizím ve firmách a dřívějším odchodům z práce klesá o desítky milionů korun. Utkání můžete sledovat na webu Sportzive.cz i na televizní stanici ČT4.

Utkání, ve kterých bojují o vavříny naši hokejisté, lákají na náměstí před velkoplošné obrazovky nebo do restaurací či obývacích pokojů před televize davy lidí. Čím víc lidí ale sleduje hokej, tím méně jich nakupuje v obchodech, vyráží autem na cesty anebo se věnuje práci. „Během hokejového utkání klesne prodej až o osmdesát procent,“ uvedl provozovatel čerpací stanice Vlastimil Doksanský.

David Marek, analytik Patria Finance

„Dá se říci, že kdyby se vypnula celá česká ekonomika a všichni se dívali jenom na hokej, tak bychom během dvouhodinového utkání přišli zhruba o čtyři miliardy korun.“

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)

Ne všechno ale jde na dvě hodiny vypnout. Zatímco ve strojírenství a v průmyslových závodech dostali volno opravdu jen skalní fanoušci a ostatní mají smůlu, ve službách byli zaměstnavatelé benevolentnější. Během hokeje totiž ani zákazníci nejsou. „Minimálně polovička populace kouká na hokej a určitě neřeší nákupy nějakých letenek, které mohou vyřešit kdykoliv jindy,“ podotkl ředitel Student Agency Radim Jančura.

Radost naopak mají hospodští, tedy ti, kteří mají ve svých restauracích možnost nabídnout hru v přímém přenosu. Ti, kteří tuhle možnost nemají, mohou na dvě hodiny klidně zavřít. Doplácí na to třeba McDonald's. „Musím říct, že v době hokeje návštěvnost klesá, protože my nemáme plátna,“ uvedl generální ředitel McDonald's Radek Janalík.

Nad hokejovým šílenstvím si mnou ruce také například sázkové kanceláře. Lidé totiž prosází miliony korun. Na odbyt jdou třeba také kartony piva a na silnicích je vidět množství aut vyzdobených českými vlajkami.