České banky preventivně zablokovaly desítky platebních karet

Praha - České banky se bály zneužití informací z několika desítek platebních karet, proto je radši zablokovaly. Důvodem byl únik citlivých informací asi 1,5 milionu platebních karet ze společnosti Global Payments v USA. Údaje o českých klientech prý zneužity nebyly.

O úniku informovaly již v pátek karetní asociace Visa a MasterCard. Ukradené informace umožňují vytvořit falešné platební karty s přístupem na účty skutečných uživatelů. Zneužití platby však lze zabránit v případě, že platební systémy u obchodníků vyžadují využití bezpečnostního kódu, který je uveden na zadní straně karty.

K zablokování karet došlo pouze preventivně

„Na základě upozornění karetních asociací jsme preventivně zablokovali zhruba dvě desítky potenciálně ohrožených karet. K žádnému zneužití ale nedošlo,“ uvedl mluvčí Raiffeisen bank Tomáš Kofroň. Preventivně několik kusů platebních karet zablokovala i Česká spořitelna nebo ČSOB.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o únik dat v USA, předpokládáme, že nedojde k ohrožení dat našich držitelů platebních karet v České republice. Přesto jsme preventivně přijali zvýšená bezpečnostní opatření ve spolupráci se společnostmi Visa a Mastercard,“ řekl mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek.

Počet vydaných platebních karet v Česku loni vzrostl meziročně o 14 procent na 10,6 milionu. Další riziko pro uživatele karet skrývá skimming (kopírování čtecích zařízení na bankomatech).