Bohatí si v USA místo vil pořizují luxusní byty. Někde výtah vyveze majitele i s autem

Ve Spojených státech se objevil nový trend v bydlení bohatých. Místo luxusních vil ve velkém pořizují luxusní byty. Prodej apartmánů dražších než 23 milionů korun zaznamenal raketový nárůst, když se loni zvýšil o 72 procent. Některé může nalákat například to, že je výtah vyveze do bytu i s jejich autem.

Ve Spojených státech se mohutně staví obytné domy. Tři čtvrtiny ze 400 tisíc nových bytů přitom cílí na bohatou klientelu. Luxusních apartmánů se přitom loni v USA prodal rekordní počet, celkem za skoro 7,5 miliardy dolarů.

Nové nemovitosti přitahují hlavně cizince. V oblibě u nich vede Kalifornie s nejdražším San Franciscem, New York a hlavně Miami.

Byty pro milovníky aut

Zájemce lákají i unikátní nápady developerů. Například od Gila Dezera, který vybudoval Porsche Design Tower za v přepočtu 12 miliard korun. Je na ní vidět, že je milovníkem rychlých aut.

Šedesát pater s víc než 130 byty navrhli architekti a designéři z odnože slavné německé automobilky. Do každého z nich odveze majitele výtah i s jeho automobilem za 75 vteřin.

„Někteří lidé sbírají umění, jiní vidí umění v autech. Tohle je možnost, jak vystavit svůj umělecký vůz v obývacím pokoji,“ uvedl Dezer.

Ceny bytů se v tomto mrakodrapu pohybují v přepočtu od 138 do 736 milionů korun. Kromě přepychově vybavené domácnosti kupci získávají přístup do špičkové restaurace, menšího kina nebo na simulátor Formule 1.

Investice do luxusního bydlení rostou, i realitní makléři nicméně připouštějí, že poptávka po tomto druhu nemovitostí se postupně sníží.