Benzin i nafta zdražují, roste poptávka po autech na plyn

Praha – Pohonné hmoty opět zdražují. Po mírném zlevnění z počátku července se v uplynulém týdnu jejich ceny znovu obrátily k růstu. Nejprodávanější benzin Natural 95 podražil v průměru o 40 haléřů na 35,98 koruny na litr. Shodně vzrostla i cena nafty, která se na čerpacích stanicích prodávala v průměru za 35,22 koruny za litr. Vysoké ceny benzinu, které v poslední době panují, podle České plynárenské unie zvedají zájem o vozidla poháněná stlačeným zemním plynem (CNG).

Nafta zdražovala ve všech krajích. Za Natural 95 si řidiči museli připlatit ve všech krajích s výjimkou Libereckého. Tam v porovnání s předchozím týdnem o 7 haléřů zlevnil. Jeden litr se prodával za 36,23 koruny.

Zdražování benzinu během letních měsíců je běžným jevem. Prázdniny totiž představují hlavní motoristickou sezonu. Vysoko se navíc pohybují také ceny ropy na burze a zlevňování benzinu nenahrává ani vývoj české koruny. Odborníci proto nyní předpokládají, že ceny pohonných hmot dál porostou. „V současné době jsou velice napjaté marže a je samozřejmě jejich snahou, aby se vyrovnaly na nějaký normální celoroční průměr,“ upozornil analytik Petrolmedia Tomáš Mikšovský.

V posledních dnech se také objevily spekulace, že by ceny benzinu mohly hnát nahoru manipulace, kterých se údajně dopouštějí některé britské banky. Podle odborníků se ovšem řidiči dlouhodobých dopadů takového chování do cen pohonných hmot bát nemusí. „Manipulace s trhem nemůže trvat dlouhodobě. Kdyby trvale rostly ceny, nakonec by převážily fundamenty a ropu by nikdo nekupoval. Manipulace trvá krátkodobě a spíš způsobuje krátkodobě uměle vytvořené ceny,“ vysvětlil analytik společnosti Colosseum Boris Tomčiak.

Boris Tomčiak o manipulaci s cenami benzinu (zdroj: ČT24)

Stále více řidičů by mohlo sázet na plyn

Vysoké ceny benzinu a nafty nahrávají přechodům na jiné druhy paliva, a to přesto, že jsou v Česku většinou ještě v plenkách a míst, kde je možné je natankovat, zatím není mnoho. „Předpokládáme, že roční nárůst CNG vozidel bude v letošním roce rekordní,“ uvedla manažerka České plynárenské unie Markéta Schauhuberová.

Na CNG přechází například Česká pošta, která plánuje nákup více než čtyř set vozů s tímto pohonem. Na podzim se má také začít prodávat první model škodovky na zemní plyn - Škoda Citigo CNG. Nyní po českých silnicích jezdí zhruba 4 tisíce vozů s tímto typem pohonu, za poslední rok jejich počet vzrostl téměř o třetinu.

Ceny pohonných hmot
Zdroj: ČT24/CSS