Advent je druhá brigádnická špička, nabírá i pošta

Praha – Meziročně se počet vánočních balíků doručovaných Českou poštou zvýšil o zhruba 30 procent, oproti běžnému provozu je to ale dokonce dvakrát tolik. Pošta tak letos kvůli zvýšenému provozu přijme kolem 2000 pomocníků. A není jediná, období adventu je totiž po létu druhou brigádnickou špičkou.

Obecně pošta počítá se zvýšeným vnitrostátním provozem od konce října, ze zahraničí chodí balíčky už během září. „Podle každoročních zkušeností bude nejsilnější poslední týden před svátky,“ uvedla mluvčí České pošty Marta Selicharová. Poptávku táhnou zejména internetové obchody.

Brigádníci pomáhají hlavně s tříděním zásilek ve velkých třídírnách a depech, zapojit se ale můžou i do víkendového doručování. „V některých lokalitách po republice již o minulém víkendu probíhalo doručování v sobotu,“ doplnila Selicharová. Každoročním referenčním bodem je obrovská třídírna Malešice. Ta během roku odbaví kolem 80.000 zásilek denně, ale v současné době třídí zhruba 150.000 zásilek pro Prahu a střední Čechy a tranzitní zásilky na Moravu, Táborsko a Liberecko. „V největší špičce, tedy týden před Vánocemi očekáváme okolo 200.000 balíkových zásilek denně,“ říká Selicharová.

Vánoce jsou po létě druhá brigádnická špička (zdroj: ČT24)

Také letos pošta doporučovala klientům objednat dárky například z e-shopů s předstihem. Stoprocentní jistotu doručení před Štědrým dnem mají totiž zhruba týden před Vánoci. Balíky by neměly obsahovat výbušniny, radioaktivní látky, jedy, drogy, živé obratlovce nebo tlakové lahve.

Brigádníky hledají ve skladech i obchodech

A Česká pošta není rozhodně jediná, která potřebuje s předvánočním shonem pomoci. „Zájem o brigádníky mají zásilkové obchody, logistická centra, ale samozřejmě také i maloobchodní síť, která potřebuje výpomoc na prodejnách,“ říká Martin Hroch, ředitel sekce lidských zdrojů společnosti Manpower. Během adventu je podle Hrocha tradičně potřeba pomoci s doplňováním zboží, jeho vyskladňováním, ale také s vykrýváním dovolených zaměstnanců.

Přestože se nejvíce brigádnických příležitostí nabízí ve velkých městech a zejména v Praze, také regiony s průmyslovými zónami, kde jsou různá skladiště, nabízejí nárazové pomocné práce. Za hodinu si brigádník podle Hrocha přijde na 65 až 100 korun, záleží na druhu práce, ale také na míře zodpovědnosti, která je s prací spojena. Tradičně mezi pomocníky převažují studenti, kteří mají před Vánoci ve škole relativně méně povinností a vítají tak možnost přivydělat si na dárky.