Znalce z kauzy směnek exposlance Severy posílá žalobce před soud pro nepravdivý posudek

Soudní znalec Petr Roček z kauzy směnek exposlance TOP 09 Pavla Severy čelí obžalobě pro pokus o křivou výpověď a nepravdivý posudek. České televizi to sdělila Kateřina Paulová z olomouckého okresního státního zastupitelství. Ročkovi hrozí až osm let vězení. Případ míří před Okresní soud v Olomouci.

„V trestní věci byla podána k Okresnímu soudu v Olomouci obžaloba pro pokus zločinu křivá výpověď a nepravdivý znalecký posudek,“ uvedla pro ČT žalobkyně Kateřina Paulová s tím, že obžalovanému hrozí až osm let vězení.

Petr Roček měl podle spisu jako soudní znalec v oboru psychiatrie vypracovat nepravdivý znalecký posudek na duševní stav podnikatele Zdeňka Švece. Ten podepsal svému dlouholetému příteli a bývalému poslanci Pavlu Severovi směnky za 10 milionů a 870 tisíc korun. Švec v průběhu sporu o platnost cenných papírů zemřel. Po jeho smrti však proplacení směnek rozporovala vdova Dagmar Švecová, která si najala právě znalce Petra Ročka.

Ročkův psychiatrický posudek se od závěrů jiných soudních znalců výrazně lišil. Severa podal na znalce trestní oznámení. Policie poté začala Ročka stíhat kvůli přečinu křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku. Stížnost znalce proti stíhání státní zastupitelství zamítlo.

„Na základě označených listinných důkazů mám za to, že MUDr. Roček při zpracování znaleckého posudku ke zjištění duševního stavu Ing. Švece v době podpisu směnek, pro které bylo vedeno několik soudních sporů, nepostupoval způsobem, který je u znalce nezbytný, když podklady posudku spočívající ve zdravotnické dokumentaci a sdělení manželky posuzovaného MUDr. Dagmar Švecové neposoudil logicky a komplexně, nijak nevyhodnotil rozdíly mezi sdělením manželky posuzovaného a opakovaným zjištěním odborných lékařů o zdravotním stavu Ing. Švece v posuzovaném období,“ citoval na začátku června Ekonomický deník z usnesení státní zástupkyni Kateřinu Paulovou.

Kauza směnek

Pavel Severa byl v kauze směnek obžalován pro podvod. Krajský soud v Pardubicích ho v únoru obžaloby zprostil, proti tomu se však státní zástupce odvolal.

„Je zcela jednoznačné, že finanční příjmy obžalovaného v období let 2001-2010, kdy měl poskytovat finanční půjčky zemřelému Zdeňku Švecovi, nedosahovaly v rámci takzvaných rodinných příjmů takové částky, aby jím byly reálně předmětné půjčky činěny,“ citoval v červenci státního zástupce Jiřího Viesnera server Aktuálně.

Případ půjde nyní k Vrchnímu soudu v Praze, který v květnu obdržel spis. Bývalý poslanec KDU-ČSL a někdejší generální sekretář TOP 09 Severa obvinění z podvodu opakovaně odmítl.