Žalobce se odvolal v případu exposlance Severy obžalovaného z podvodu, píše Aktuálně.cz

Státní zástupce se odvolal proti zproštění bývalého politika Pavla Severy obžaloby z podvodu se směnkami, které podepsal jeho přítel Zdeněk Švec. V únoru o zproštění obžaloby rozhodl krajský soud v Pardubicích s odůvodněním, že skutek není trestným činem. Státní zástupce Jiří Viesner zpochybňuje, že by Severa mohl svému příteli vůbec tolik půjčit, uvedl server Aktuálně.cz. V případu jde o směnky asi na deset milionů korun. Bývalý poslanec KDU-ČSL a někdejší generální sekretář TOP 09 vinu opakovaně odmítl.

„Je zcela jednoznačné, že finanční příjmy obžalovaného v období let 2001 až 2010, kdy měl poskytovat finanční půjčky zemřelému Zdeňku Švecovi, nedosahovaly v rámci takzvaných rodinných příjmů takové částky, aby jím byly reálně předmětné půjčky činěny,“ píše státní zástupce v odvolání, které Aktuálně.cz získalo.

Severa transakce ani nezanesl do čestných prohlášení o majetku, která musí poslanci vyplňovat. Naopak podle stejných listin si sám musel půjčit čtyři miliony korun na vzdělání své dcery.

Podle obžaloby Severa v letech 2010 až 2012 na svém dlouholetém příteli, podnikateli Zdeňku Švecovi podvodně vymohl podpis na čtyři směnky. Švec měl podle spisu kvůli nemoci a závislosti na alkoholu snížené až vymizelé rozpoznávací a ovládací schopnosti. Severa vypověděl, že Švecovi v letech 2001 až 2010 půjčoval desetitisícové i statisícové částky, protože podnikatelova firma byla v potížích. Koncem devadesátých let totiž podle něj ručila za úvěr jiné společnosti, která nesplácela. Po roce 2010 je po dohodě se Švecem sdružil do čtyř směnek.

Případ by měl rozhodnout Vrchní soud v Praze. Spis k případu obdržel v květnu, termín jednání zatím nenařídil.