Minulost sekretáře TOP 09 Severy provází pochybné majetkové machinace za miliony

Pavel Severa patřil dlouhé roky mezi nejvlivnější poslance. Byl náměstkem ministra obrany a řídil poslanecký klub KDU-ČSL. Od roku 2009 je členem TOP 09. Ve straně už pět let zastává funkci generálního sekretáře, tedy nejvyššího manažera. Nyní ale vyšlo najevo, že jeho minulost provází pochybné majetkové machinace. Svému příteli údajně napůjčoval miliony korun, o které a přihlásil brzy poté, co muž zemřel. Otázek kolem financí je ale mnohem víc. Více zjišťoval reportér Dalibor Bártek.

V desetitisícové Litomyšli, kde Severa žije, udržoval už od devadesátých let těsné kontakty s podnikatelem Zdeňkem Švecem. „Náš vztah byl dlouhodobý, protože jsme bydleli na jedné ulici, sto metrů od sebe. Byl to kamarád, který podnikal,“ řekl Reportérům ČT.

Švec patřil v okolí k nejúspěšnějším podnikatelům. Ovládal pět firem, které vlastnily majetek v hodnotě přes devadesát milionů korun. Kvůli své závislosti na alkoholu ale v roce 2013 deset dnů před Vánocemi v pouhých sedmapadesáti letech zemřel. Právě tehdy začaly jeho ovdovělé manželce Dagmar Švecové problémy, o kterých do té doby neměla ani tušení.

Směnky, o kterých nikdo neví

„Když bylo zahájeno dědické řízení, přišel za mnou právník a upozornil mě, že se objevily tři směnky, které se mu nezdají, a ať se na ně jdu podívat,“ vzpomíná Švecová. Směnky do dědického řízení přihlásil Severa.

První z ledna 2011 byla na částku kolem milionu korun, druhá z února 2011 byla na dva miliony a sedm set tisíc a poslední z roku 2012 na šest set tisíc korun. Celkem tedy Severa vymáhá po pozůstalých téměř 4,5 milionu korun s odůvodněním, že se jedná o peníze, které v minulosti podnikateli osobně půjčil.

Reportéři ČT: Podivné směnky bývalého poslance Severy (zdroj: ČT24)

Podle vdovy po zesnulém podnikateli ale nemá nikdo z jeho okolí o směnkách žádné ponětí a o půjčce neexistuje ani žádný jiný doklad. Severa Reportérům ČT řekl, že peníze Švecovi půjčil na to, aby jeho firmy mohly přežívat do doby, než se připraví jejich prodej, a aby uspokojil i některé věřitele.

Podle dlouholeté účetní a spolupracovnice podnikatele Marie Koutné se ale na účtech společnosti žádné takové peníze nikdy neobjevily. „Na můj účet, na účty mých dětí a doma se žádné peníze také neobjevily,“ dodává Švecová. Jak tedy Severa podnikateli peníze předal? „To je otázka, na kterou bych vám rád odpověděl, ale jsem přesvědčený, že to je věc, u které nejsem oprávněn říkat podrobnosti, protože to je předmětem šetření policie,“ uvedl.

Policie už se na podnět Dagmar Švecové oprávněností nároků Severy zabývá. Vyšetřování by mělo odpovědět na celou řadu nejasností, které pozadí vzniku směnek provázejí. Předně – žádná ze směnek není vyplněna na běžném tiskopise. Nejasné je i to, kdy přesně měl Severa peníze Švecovi vlastně půjčit.

Směnka mezi Pavlem Severou a Zdeňkem Švecem
Zdroj: ČT24

Například směnka na více než milion korun je údajně z 12. února 2011. Podnikatel byl ale tehdy se svou rodinou tisíce kilometrů daleko na dovolené, a nemohl tak směnku podepsat. „Zdá se to totálně podezřelé. Nicméně opět vás musím odkázat na to, že to je otázkou vyšetřování, kde jsou souvislosti a kde my k tomu dáváme svoje stanoviska,“ uvádí Severa.

I kdyby se ale u soudu prokázalo, že směnka nebyla podepsaná ve stanovený den, tak to podle právníka Michala Zahnáše samo o sobě ještě směnku neplatnou nečiní. „Nepochybně by ale soud v takovou chvíli začal pochybovat nejenom o tom, kdy byla směnka podepsána, ale zda vůbec byla podepsaná řádně, zda skutečně byly poskytnuty finanční prostředky,“ dodává právník.

11. června 2012 měl Švec podepsat další dvě směnky. Šest set tisíc měl navíc převzít od manželky politika Lenky Severové. Ta se ke kauze vyjádřit odmítla. I u těchto směnek ale není jasné, zda je mohl podnikatel toho dne podepsat, a pokud ano, zda si vůbec uvědomoval, co dělá. Měl totiž v důsledku svého pití epileptický záchvat a musel proto do nemocnice, kde lékaři zjistili, že je podnapilý. V lékařské zprávě se uvádí, že potřebuje vyšetření psychiatrem a protialkoholní ústavní léčbu.

Zadlužený Severa půjčuje miliony

V době, kdy měl Severa podnikateli půjčovat miliony korun, byl navíc sám zadlužený. Z majetkových přiznání, které v letech 2008 až 2010 odevzdal v Poslanecké sněmovně, vyplývá, že dlužil více než tři miliony korun. Severa tvrdí, že peníze půjčil ze zdrojů, které měl k dispozici. Podrobněji k jejich původu se ale opět s odkazem na vyšetřování vyjádřit odmítl.

Dagmar Švecová se proto domnívá, že Severa využil stavu jejího muže a ve skutečnosti k žádné půjčce vůbec nedošlo: „Věděl, že můj muž má nějaké majetky a že je v takovém stavu, že se v podstatě nemůže bránit... Nechal ho podepsat prázdné papíry a pak je doplnil.“

Podle Koutné to byl navíc naopak Severa, kdo z těsného napojení na Zdeňka Švece dlouhodobě profitoval. V roce 2008 například Švec koupil v domě na pražských Vinohradech luxusní ateliér. Tehdejší poslanec Severa následně kupuje ve stejném domě luxusní byt. Oficiálně je ale jako majitel uvedena jeho tchyně Marie Nováková. Za byt zaplatila téměř sedm milionů.

Neumím vám odpovědět

Severa tvrdí, že je na byt velká hypotéka. „Dali jsme dohromady prostředky a velmi dlouho splácíme. A taky jsme ten byt pronajímali, abychom byli splátek schopni,“ uvedl s tím, že prostředky dalo dohromady širší příbuzenstvo. Nováková ale byt nevyužívala. Namísto toho ho na několik let pronajala jedné z firem Zdeňka Švece, i když ta ho vůbec nepotřebovala. Proč se tak dělo? „Neumím vám odpovědět,“ prohlásil Severa.

Švecova firma tak tchyni Severy zaplatila na nájmu nepoužívaného bytu v součtu statisíce korun. Byt na Vinohradech přitom nebyl jedinou nemovitostí, kterou v té době Nováková v Praze vlastnila. Už tehdy jí patřil i byt v domě na Smíchově a i na něj se podle Severy skládala široká rodina. Jakou částku za něj zaplatila, není zřejmé.

Výhod, které Severovi plynuly z napojení na podnikatele, ale podle všeho bylo víc. Švec umožnil Severovi ve svých prostorách v Litomyšli zřídit poslaneckou kancelář, několik let mu bezplatně půjčoval firemní vozidlo a především ho podle bývalé spolupracovnice finančně podporoval. Opakovaně mu prý vyplatil statisíce korun v hotovosti. „Když jsem se zeptala, proč mu ty peníze dává, tak mně bylo řečeno: 'No, protože je Pavel nenažraný',“ tvrdí Koutná. Podnikatel podle účetní Severovi dohromady vyplatil asi půl milionu korun.

Zdeněk Švec
Zdroj: ČT24

Co bylo důvodem neobvyklé vstřícnosti vůči poslanci, není jasné. Faktem ale je, že v té době ovlivňovaly jeho rozhodování každodenní problémy s alkoholem. Byl na něm závislý. Ze zdravotní dokumentace, kterou má Česká televize k dispozici, vyplývá, že v letech 2011 až 2013 musel být v důsledku svého pití mnohokrát ošetřován v místní nemocnici.

Právě alkohol tak mohl mít vliv na podezřelý prodej majetku, který Švec uskutečnil pouhé dva měsíce před svou smrtí. Šlo o onen luxusní ateliér na Vinohradech. 30. září 2013 podepsal u notáře smlouvu a nemovitost prodal. Transakci domlouval Severa. „Manžel byl vyzvednut doma, zavezen k notáři, tam podepsal nějaké doklady a zavezli ho zpátky domů. V té době už nebyl schopen ani sejít schody,“ tvrdí Švecova manželka.

Tchyně „milionářka“ si přivydělává v lékárně

Ateliér od Švece koupila opět jeho tchyně Marie Nováková. Kupní cenu ve výši přes 5,5 milionu korun ale penězi nezaplatila. Namísto toho ji uhradila další směnkou, tentokrát na 6,5 milionu. I ona prý Švecovi půjčila miliony a směnka měla tuto půjčku krýt. Podle účetní ale ani tuto směnku nikdy nikdo neviděl. V den, kdy měla Nováková peníze Švecovi půjčit, navíc nebyl podnikatel v Litomyšli, ale v Krkonoších.

Není ani jasné, z jakých zdrojů by Nováková mohla podnikateli půjčit tak vysokou sumu. V době, kdy měla miliony půjčovat, už totiž splácela koupi pražského bytu. Nepodnikala a v té době ani nechodila do práce. Dnes si brigádně přivydělává v lékárně, a to i přesto, že podle hodnoty nakoupených nemovitostí by měla být vlastně milionářkou. S Reportéry ČT hovořit odmítla.

Kvůli všem nejasnostem se pozůstalí po podnikateli Švecovi soudně domáhají vrácení ateliéru. O podezřelý prodej, stejně jako pochybné směnky se navíc zajímá i policie. Kriminalisté budou muset odpovědět i na to, zda nároky Severy a jeho rodiny nejsou ve skutečnosti podvodem, a také na to, odkud vzala rodina politika peníze na své investice. V období od února 2008 do června 2012 totiž do nákupu pražských bytů a údajných půjček podnikateli Švecovi vložili více než 18 milionů korun.

„Mám sečtené příjmy ze svého podnikání nebo ze svého příjmu potom, co jsem byl poslancem. Mám samozřejmě zdokumentovány všechny výdaje za nemovitosti i hypotéky, co jsme dosud splatili. Jsem připraven to předložit, až bude orgán potřebovat. V tom nevidím problém,“ uzavřel Severa.