ŽIVĚ: Chceme zabránit okradení důchodců, hřímal Babiš ve sněmovně

Jednání sněmovny (zdroj: ČT24)

Poslanci mají na programu středeční mimořádné schůze vládní důchodovou reformu i novelu, podle které by se měly od příštího roku zvýšit rozhlasové a televizní poplatky. Sněmovna bude moci na návrh koalice jednat i v noci. Hnutí ANO a SPD mají k oběma návrhům výhrady a očekávají se dlouhé debaty. Kriticky se ke změnám staví také Piráti, kteří z kabinetu odešli.

Možnost nočního jednání prosadila koalice na návrh předsedy poslanců ODS Marka Bendy. Ještě před hlasováním o návrhu programu schůze obsadil řečniště šéf hnutí ANO Andrej Babiš, jenž uvedl, že tak činí z pověření předsedkyně frakce Aleny Schillerové. „Hlásím, že Alenka mne pověřila obstruovat, takže budu mluvit dlouho,“ podotkl. Odkázal se i na výrok, jehož autorství připsal předsedovi vlády a ODS Petru Fialovi, že „obstrukce jsou projevem svobody a demokracie“.

„Chceme zabránit dalšímu okradení důchodců, protože to není žádná reforma,“ zdůvodnil Babiš záměr opozice obsáhlými projevy oddálit schvalování novely. Předlohu zvyšující rozhlasové a televizní poplatky a rozšiřující okruh poplatníků opět označil za korupční.

Nyní mohou promlouvat na plénu výhradně řečníci s právem přednostního vystoupení. Po Babišovi se o slovo přihlásili lídr SPD Tomio Okamura, předseda frakce tohoto hnutí Radim Fiala a místopředseda sněmovny a ANO Karel Havlíček.

Sněmovní sociální výbor doporučil dolní komoře začátkem září schválit vládní reformu penzí s pomalejším zvyšováním důchodového věku nad 65 let, a to o měsíc ročně místo původně navrhovaných měsíců dvou. Posouvání důchodového věku je jedním z nástrojů, který má přispět k udržitelnosti a snížení schodků důchodového systému.

Penzijní věk roste už nyní. U mužů se zvedá o dva měsíce ročně a u žen obvykle o čtyři měsíce. Na 65 let se věková hranice dostane v příštím desetiletí. Opozice další zvyšování věku odchodu do důchodu odmítá. Proti jsou i odbory. Novela předpokládá také například snižování výpočtu nových penzí. Její projednávání v úvodním kole zabralo poslancům 32 hodin čistého času.

Zvýšení poplatků

Novela zákonů o veřejnoprávní televizi a rozhlasu zvyšuje od ledna příštího roku poplatek pro ČT o 15 korun na 150 korun měsíčně a poplatek ČRo o deset korun na 55 korun za měsíc. Navíc poplatky valorizuje jednou za tři roky podle míry inflace. Předloha také rozšiřuje okruh poplatníků.

Domácnosti mají nově platit za zařízení schopné přijímat vysílání jakýmkoli způsobem, tedy i prostřednictvím internetu, nejen s televizním či rozhlasovým přijímačem jako dosud. Úhrada se tedy má týkat i domácností, které používají takzvaný chytrý telefon, tablet či počítač.

Sněmovní mediální výbor podpořil jen zpřesnění podmínek obchodních sdělení a úpravu limitů sponzorských vztahů. Úvodní projednávání novely trvalo kvůli odporu opozice asi 18 hodin.