Vašina požádá o prověrku a chce pokračovat v otevírání Hradu, organizační změny nechystá

Plány nového vedoucího prezidentské kanceláře Milana Vašiny (zdroj: ČT24)

Současná organizační struktura Kanceláře prezidenta republiky (KPR) je podle jejího nového vedoucího Milana Vašiny nastavena logicky. Věří, že potvrdí svoji funkčnost. Neplánuje nyní žádné kroky, které by se organizace týkaly, řekl na páteční tiskové konferenci na Pražském hradě. Vašina také požádá neprodleně o bezpečnostní prověrku na stupeň tajné.

Vašina nepociťuje uvnitř prezidentské kanceláře znesvářenost, vnímá tým jako dobře nastavený a profesionální. Důležitá je podle něj komunikace a spolupráce v týmu, což prý sdělil i při setkání zaměstnancům KPR a Správy Pražského hradu. Všechny ředitele odborů vnímá jako lidi na správných místech. Se svým týmem chce Vašina spolupracovat na dobrém a profesionálním obrazu kanceláře.

Co se týče prezidentových poradců, změny se nyní neplánují, nevyloučil je ale do budoucna. „Budeme se dívat na to, jakým způsobem fungují, jak jsou pokryta všechna témata, která pan prezident potřebuje. Potom na základě toho bychom dělali případné kroky,“ doplnil.

Vašina chce pokračovat v profesionalizaci KPR, nastavování klíčových procesů a zodpovědností. Zaměřit se chce také na otevírání Pražského hradu i Lán, a to fyzicky i intelektuálně, uvedl. Investiční plány podle něj v minulých letech nebyly zpracovány, nyní se na nich pracuje. Do několika týdnů by podle kancléře mohlo být možné upřesnit, jak konkrétně bude otevírání Hradu vypadat.

Vašina také řekl, že se ztotožňuje s hodnotami prezidenta Petra Pavla, který podle něj chce spojovat společnost, budovat v ní důvěru a diskutovat o dlouhodobých strategických tématech. Podporoval ho také v kampani před prezidentskými volbami. Pavel jej s nabídkou pozice kancléře oslovil.

O prověrku na stupeň tajné prý požádá okamžitě

Poděkoval také své předchůdkyni Janě Vohralíkové, která se svým týmem podle něj přenastavila fungování prezidentské kanceláře. Chce na její práci navázat.

Vašina byl výkonným ředitelem středoevropské pobočky Aspen Institutu, k 15. únoru ale veškeré aktivity tohoto typu ukončil, řekl. V minulosti byl zároveň generálním ředitelem české a slovenské pobočky operátora T-Mobile.

V neziskové organizaci Dobrý anděl dal svoji pozici ve správní radě ke zvážení, nevnímá ale v tomto případě žádný konflikt zájmů. Vašina také požádá neprodleně o bezpečnostní prověrku na stupeň tajné.

O otázce bezpečnostní prověrky kancléře se hovořilo především v souvislosti s Vratislavem Mynářem, který vedl kancelář prezidenta Miloše Zemana. Mynář požádal Národní bezpečnostní úřad o prověření na stupeň přísně tajné, ale neuspěl.

Vašinova předchůdkyně Vohralíková loni v březnu v souvislosti s nástupem na Hrad uvedla, že obdržela prověrku na stupeň důvěrné a požádá o stupeň tajné.

Informace o sporech popírá Pavel i Vohralíková

Vašina v roli vedoucího kanceláře střídá Vohralíkovou, která rozhodnutí skončit oznámila v lednu. Weby Seznam Zprávy a Deník N minulý rok na základě svých zdrojů informovaly o rozporech mezi Vohralíkovou a některými pracovníky Hradu, za kterými byly odlišné představy o působení. Mezitím už někteří z nich pozice opustili. Server Seznam Zprávy v lednu uvedl, že Vohralíková na Hradě končí po konfliktu s poradcem prezidenta, bývalým diplomatem Petrem Kolářem.

Takové informace popřel Pavel, který v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál uvedl, že odchod Vohralíkové není spojen s žádnými personálními nebo jinými otřesy. Personální obměna je podle hlavy státu něčím, co se standardně děje ve všech institucích, organizacích či firmách. Spory odmítla i Vohralíková v Interview ČT24.

„Děkuji Janě Vohralíkové za všechno, co pro mě, Kancelář prezidenta republiky a pro tuto zemi udělala. Děkuji jí také za profesionalitu při předávání agendy nástupci. Přeji jí mnoho spokojenosti v osobním i pracovním životě, dveře na Hrad bude mít vždy otevřené,“ uvedl Pavel ve čtvrtek na sociální síti X.