Vohralíková končí na Hradě, od pátku ji nahradí Vašina

Poslední den je ve funkci vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Jana Vohralíková. Odchod zdůvodnila osobními důvody. Od pátku ji nahradí manažer a výkonný ředitel středoevropské pobočky Aspen Institutu Milan Vašina, který je také bývalým generálním ředitelem české a slovenské pobočky operátora T-Mobile.

Vohralíková v lednu uvedla, že práce kancléřky byla tou nejlepší zkušeností. „Byla to doba neskutečně zajímavá, obohacující a pestrá, ale zároveň velmi náročná. Pracovní tlak a společenské povinnosti spojené s funkcí jsou vysilující, a proto se v blízké budoucnosti chci věnovat jiné práci a projektům,“ poznamenala.

Vohralíková při nástupu za svůj cíl označila změnit „firemní kulturu“ Pražského hradu a stála také za organizačními změnami. Nová struktura sjednotila pod kanceláří klíčové agendy, jako jsou ekonomika, personalistika, IT a právní a programové věci. Krátce po nástupu do funkce také oznámila, že obdržela bezpečnostní prověrku na stupeň důvěrné a požádá o prověření na stupeň tajné.

Spory s Kolářem

Loni vzbudily pozornost některé personální změny na Hradě. Na začátku září byl zrušen kabinet prezidenta a skončila jeho ředitelka a Pavlova dlouhodobá spolupracovnice Linda Jozwiak Kopecká. Z funkce ředitelky hradního tiskového odboru odešla ve stejné době i Markéta Řeháková, která koncem října opustila i pozici prezidentovy mluvčí.

Weby Seznam Zprávy a Deník N v září minulého roku informovaly o rozporech mezi Vohralíkovou a některými pracovníky Hradu, za kterými byly odlišné představy o působení. Mezitím už někteří z nich pozice opustili. Server Seznam Zprávy v lednu pak uvedl, že Vohralíková na Hradě končí po konfliktu s poradcem prezidenta, bývalým diplomatem Petrem Kolářem.

Ten s prezidentem Pavlem spolupracoval už před jeho zvolením do čela státu, radil mu hlavně v zahraničněpolitických otázkách. Od letošního ledna už s Hradem nemá smlouvu, zůstal ale v expertním zahraničněpolitickém panelu.

90' ČT24: Vohralíková skončí v čele kanceláře prezidenta. 25. ledna 2024 (zdroj: ČT24)

Do rozporu s prezidentskou kanceláří se dostal poté, co loni chtěl usilovat o bezpečnostní prověrku, nicméně prezidentská kancelář rozhodla, že ji ke své činnosti na Hradě nepotřebuje. Zdůvodnila to tehdy tím, že pro Kolářovu činnost není nezbytné, aby se seznamoval s utajovanými informacemi. Navíc dle Seznam zpráv Vohralíková odebrala Kolářovi vstupní kartu na Hrad a škrtla ho z pravidelných pondělních porad.

Lukáš Valášek, jeden z autorů článku, ve vysílání ČT24 doplnil, že podle jeho zdrojů z Hradu byl odchod Vohralíkové neočekávaný a překvapení z něj byli i vysocí úředníci prezidentské kanceláře. Podle něj vládl mezi lidmi, které si Pavel přivedl na Hrad z kampaně, a těmi, kteří se tam objevili po jeho nástupu do funkce, dlouhodobý spor. Jedním z nových lidí byla i Vohralíková.

Pavel její působení ocenil, odvedla podle něj skvělou práci v těžké době začátku jeho prezidentského mandátu a budování kanceláře. „Dokázala přivést do vedoucích pozic profesionály, nastavit organizaci a fungování celého týmu,“ uvedl prezident. „Byl bych potěšen, kdybych mohl i nadále využívat její zkušenosti nebo doporučení a zůstal s ní v kontaktu. Dveře na Hrad bude mít otevřené,“ dodal.