Rektor VŠE Dvořák se rozhodl odvolat děkana Ševčíka. Ten se chce bránit soudní cestou

Události: Rektor VŠE Dvořák se rozhodl odvolat děkana Ševčíka (zdroj: ČT24)

Rektor Vysoké školy ekonomické (VŠE) Petr Dvořák se rozhodl odvolat děkana Národohospodářské fakulty VŠE Miroslava Ševčíka. „Setkal jsem se s ním dopoledne, abych mu písemné rozhodnutí předal, odmítl jej ale převzít, proto není pravomocné. Stane se tak, až mu bude doručeno,“ uvedl rektor. Své rozhodnutí odůvodňuje mimo jiné dlouhodobým poškozováním zájmů školy. Děkan Ševčík považuje rozhodnutí rektora za nezákonné a jednoznačně politické. Novinářům řekl, že se proti němu bude bránit soudní cestou.

„Rozhodnutí, které jsem již učinil, nebylo lehké. Znám jej od dob vysoké školy,“ uvedl rektor s tím, že Ševčík svými neuváženými kroky poškozoval dobré jméno školy jak navenek, tak i v rámci univerzity.

„Bohužel došlo k tomu, že se pan docent Ševčík opakovaně dopouštěl veřejných vyjádření, která v očích významné části veřejnosti, našich zaměstnanců a studentů poškozovala dobré jméno Vysoké školy ekonomické,“ uvedl Dvořák s tím, že na to děkana opakovaně upozorňoval, přičemž silné výhrady byly i ze strany akedemického senátu či etické komise VŠE.

Zmínil, že si je vědom toho, že jde o velký krok, a učinil tak s nejlepším svědomím a vědomím. „Jsem si vědom také rizik, která jsou s tímto rozhodnutím spojena, ale jsem přesvědčen, že pokud bych rozhodnutí o odvolání neučinil, mělo by to pro Vysokou školu ekonomickou v Praze mnohem závažnější dopady,“ sdělil Dvořák s tím, že mu k rozhodnutí pomohla plná podpora členů vedení, souhlas senátu, správní rady a děkanů ostatních fakult.

Jaké negativní dopady Ševčíkovo chování na fakultu podle Dvořáka má, přiblížil v Událostech, komentářích. „Odešla řada lidí z tohoto důvodu. Má to dopad na některé studenty, kterých se to dotýká, protože s tím nechtějí být spojováni. Pan děkan například není zastoupen v určitých orgánech, kde všichni ostatní děkani jsou, protože v důsledku jeho některých kroků je do takových orgánů nevolitelný,“ řekl rektor.

Brífink rektora VŠE Dvořáka k odvolání děkana Ševčíka (zdroj: ČT24)

Také uvedl, že se na Ševčíka obracel opakovaně, ale narazil pouze na „nepochopení a nulovou sebereflexi“. Zdůraznil rovněž, že jeho rozhodnutí nepodléhá politickým či jiným tlakům a není podmíněno Ševčíkovými politickými názory.

„Jeho názory nepoškozují školu, poškozují ji určitá vyjádření, která jsou nevhodná, urážlivá vůči určitým osobám. Takto se podle mého názoru děkan veřejné vysoké školy vyjadřovat nemůže,“ dodal Dvořák v Událostech, komentářích. „To, co vyčítám panu Ševčíkovi, je to, čím ty názory doprovází.“

Žádost o Ševčíkovo odvolání rektor dříve zdůvodňoval také jeho účastí na protivládní demonstraci letos 11. března na pražském Václavském náměstí. Při incidentu u Národního muzea, kde se po skončení protestu část lidí snažila z budovy odstranit ukrajinskou vlajku, zasahovala policie. Ševčík tvrdí, že byl na místě proto, že pomáhal zraněnému.

Výroky a chování děkana vadilo i některým studentům. „Děkanovi to vytýkal nejen rektor, ale i řada akademických orgánů včetně etické komise, akademických senátů jednotlivých fakult i celé vysoké školy,“ uvedl například bývalý studentský místopředseda Akademického senátu VŠE Lukáš Hulínský.

Ševčík nevidí k odvolání důvod

Ševčík ale trvá na tom, že není žádný důvod, proč by měl skončit v čele fakulty, a rozhodnutí je podle něj spojené s politickým bossingem.

„Odvolání se opírá o to, co jsem kritizoval již před více než rokem. Týká se to hospodářské politiky, kterou tady provádí současná vláda, a týká se to mimo jiné toho, že jsem kritizoval způsob zastropování cen elektrické energie, ožebračování desítek tisíc domácností a desítek tisíc českých občanů,“ uvedl Ševčík a dodal, že se to rovněž týká toho, kdy eurokomisařku Věru Jourovou označil za Joudovou. „To není nic sprostého – jouda je naivní člověk,“ uvedl Ševčík s tím, že se jednalo o popis situace tak, jak byla.

Podobně argumentuje i v případě premiéra Petra Fialy (ODS), kterého označil za hňupa. „To, že někdo prohlásí o lidech, kteří jsou zasaženi chudobou, že jsou ruští trollové, a já na to zareaguji tak, že to může říct hňup, tak to nepovažuji za nic sprostého, to je charakteristika. U nás na Moravě je to hloupý člověk,“ podotkl. Podle rektora to však není svobodně vyjádřený názor, ale nepřijatelné znevažování veřejně činné osoby.

Děkan Ševčík se vyjadřuje ke svému odvolání (zdroj: ČT24)

Ševčík také řekl, že neodmítl odvolání převzít. „Já jsem pouze požádal pana rektora, aby postupoval standardní cestou. To znamená, aby mi to poslal poštou, nebo ať mně to pošle datovou schránkou. Vždyť nic jiného po něm nechci,“ řekl Ševčík. Dodal, že bude spolupracovat s právníky, aby se situace napravila, a bude se bránit soudní cestou. Dvořák uvedl, že na to má Ševčík právo.

„Včera (v úterý) jsem ho požádal, jestli by mě dnes (ve středu) navštívil, on slíbil, že přijde. Přišel, jak jsme se domluvili, a já jsem pokládal za naprosto vhodné, korektní a odpovídající situaci, že mu takovou věc sdělím a předám osobně. Nepřipadalo mi důstojné, abych takovou věc posílal poštou, protože to považuji za nepatřičné,“ dodal Dvořák v Událostech, komentářích s tím, že dokument byl pak datovou schránkou poslán ve středu.

Ševčík dlouhodobě případ prezentuje jako osobní spor rektora s ním. V minulosti uváděl, že se ho zastali „všichni žijící bývalí prezidenti“, a navrhoval rektorovi, aby se dohodli, protože VŠE podle něj nepoškozuje jeho vystupování na veřejnosti, ale že jí ostudu udělá jeho odvolání.

Podle vysokoškolského zákona může rektor univerzity odvolat děkana z vlastního podnětu po vyjádření akademického senátu fakulty a se souhlasem celouniverzitního akademického senátu v případě, kdy děkan závažným způsobem neplní své povinnosti nebo závažným způsobem poškozuje zájem vysoké školy nebo fakulty. „To je otázka právního výkladu. Já jsem ten právní výklad měl takový, že jsem se přiklonil k tomuto rozhodnutí,“ řekl Dvořák.

Pravomoci děkana bude ve chvíli, kdy odvolání nabyde právní moci, vykonávat současná statutární zástupkyně děkana. Činnost fakulty bude pokračovat a studium bude podle Dvořáka plně zajištěné. Uvedl, že je připraven spolupracovat s akademickým senátem fakulty, nového děkana by chtěl jmenovat v co nejkratší možné době. Na dotaz, zda je připraven na to, že by senát navrhl znovu Ševčíka, uvedl Dvořák, že je připraven na všechno.

Ševčík řekl, že se jako uchazeč nepřihlásí, protože je neoprávněně odvolán. Postup jeho odvolání podle něj pošlapává akademické svobody a svobodu názorů. „Tím postupem, co se teď děje tady, tak se porušuje dokonce i to, proti čemu bojovala Charta 77 a co jednoznačně bylo tehdy považováno za komunistickou a totalitní zlovůli,“ prohlásil.

Rektor Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák se rozhodl odvolat děkana Miroslava Ševčíka z čela Národohospodářské fakulty (zdroj: ČT24)