TÉMA

Národohospodářská fakulta

Rektor VŠE Dvořák se rozhodl odvolat děkana Ševčíka. Ten se chce bránit soudní cestou

Rektor Vysoké školy ekonomické (VŠE) Petr Dvořák se rozhodl odvolat děkana Národohospodářské fakulty VŠE Miroslava Ševčíka. „Setkal jsem se s ním dopoledne, abych mu písemné rozhodnutí předal, odmítl jej ale převzít, proto není pravomocné. Stane se tak, až mu bude doručeno,“ uvedl rektor. Své rozhodnutí odůvodňuje mimo jiné dlouhodobým poškozováním zájmů školy. Děkan Ševčík považuje rozhodnutí rektora za nezákonné a jednoznačně politické. Novinářům řekl, že se proti němu bude bránit soudní cestou.
13. 12. 2023Aktualizováno13. 12. 2023, 23:35|

Je to reakce na dlouhodobá veřejná vystoupení, uvedl rektor k odvolání děkana Ševčíka. Ten odmítá, že by fakultu poškozoval

Není to reakce na jeden či dva body, ale na dlouhodobý průběh. Některá veřejná vystoupení děkana Miroslava Ševčíka vzbuzovala negativní reakce a já jsem mu to vytýkal, uvedl v pořadu 90' ČT24 rektor VŠE Petr Dvořák. Zdůraznil, že nejde o názory, ale o formu a způsob, kde jsou pronášeny, což na školu hází negativní světlo. Ševčík v pořadu uvedl, že velmi silnou roli hrají média, která o něm šíří nepravdivé informace. Odmítl, že by poškozoval zájmy vysoké školy a zmínil, že petici proti jeho odvolání podepsalo desetkrát více lidí než pro jeho odvolání. Už dříve uvedl, že je připraven se proti rozhodnutí bránit právní cestou.
27. 6. 2023|

Rektor VŠE může odvolat děkana Ševčíka, umožnilo mu to hlasování akademického senátu

Akademický senát Vysoké školy ekonomické v Praze (VŠE) umožnil rektorovi univerzity Petrovi Dvořákovi, aby odvolal Miroslava Ševčíka z funkce děkana Národohospodářské fakulty.  Rektor chce Ševčíka odvolat proto, že podle něj poškozuje dobré jméno školy. Podobně se vyjádřili i někteří členové senátu. Sám Ševčík a jeho podporovatelé z fakulty se proti tomu ohradili. Ševčík je připraven se proti rozhodnutí bránit právní cestou.
26. 6. 2023Aktualizováno26. 6. 2023, 20:48|

Ševčíka se na VŠE zastala fakultní etická komise

Etická komise Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické (VŠE) se usnesla na tom, že její děkan Miroslav Ševčík neporušil svým chováním etický kodex univerzity. Komise zasedala na podnět rektora Petra Dvořáka, který chce Ševčíka z vedení fakulty odvolat kvůli tomu, že dlouhodobě poškozoval dobré jméno školy. Fakultní etická komise během zasedání naopak kritizovala jak rektora Dvořáka, tak i předsedkyni univerzitní etické komise Lucii Andreisovou.
22. 5. 2023Aktualizováno22. 5. 2023, 18:45|

Demonstrace byla jen poslední kapkou, říká Dušek. Předtím si nikdo nestěžoval, zastává se děkana Ševčíka Vondráček

Setrvání Miroslava Ševčíka na pozici děkana Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické (VŠE) je problematické kvůli dlouhodobě špatnému vedení fakulty, které poškozuje reputaci celé univerzity, myslí si člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Libor Dušek. „Nejproblematičtější otázkou je, jak se mohl stát docentem a děkanem,“ uvedl v pořadu Události, komentáře. Naopak člen fakultního senátu Jan Vondráček nepovažuje odvolání Ševčíka za opodstatněné a výtky vůči jeho působení považuje za osobní.
6. 4. 2023|

Fakultní senát VŠE se sejde kvůli odvolání Ševčíka příští středu

Návrh na odvolání děkana Miroslava Ševčíka by měl akademický senát Národohospodářské fakulty VŠE projednat přesně za týden. ČT o tom informovala jedna z jeho členek. Hlasování inicioval rektor Petr Dvořák. Podle jeho názoru poškodil dobré jméno univerzity svou účastí na demonstraci u Národního muzea, kde se skupina lidí snažila odstranit ukrajinskou vlajku z budovy. Ševčík uvedl, že pro své odvolání důvod nevidí.
29. 3. 2023|

Rektor VŠE vyzval děkana Ševčíka k rezignaci

Rektor Vysoké školy ekonomické (VŠE) Petr Dvořák vyzval Miroslava Ševčíka k odstoupení z funkce děkana Národohospodářské fakulty VŠE. Podle Dvořáka děkan svým chováním poškozuje zájmy univerzity. Ševčík novinářům po setkání s rektorem řekl, že podání rezignace zváží. Dvořák následně médiím oznámil, že se s Ševčíkem domluvil na tom, že děkan rozhodnutí o rezignaci oznámí do úterý 14. března. K odstoupení ho vyzvala také většina studentských členů akademického senátu VŠE. Ševčík se podle serveru Forum 24 v sobotu zapojil do pokusu odstranit ukrajinskou vlajku z Národního muzea.
13. 3. 2023Aktualizováno13. 3. 2023, 21:53|

Halas kolem Ševčíka univerzitě neprospívá, respektuji ale rozhodnutí senátu, říká rektor VŠE

Rektor Vysoké školy ekonomické v Praze Petr Dvořák respektuje vůli akademického senátu, který zvolil do funkce děkana Národohospodářské fakulty Miroslava Ševčíka. Jeho zvolení vyvolalo ostrou debatu nejen kvůli jeho politické činnosti, ale i chování a názorům v minulosti. Žádná taková kauza univerzitě neprospívá, o tom není sporu, řekl Dvořák v Událostech, komentářích.
26. 4. 2022|