Žena v Ústí nad Labem je čtvrtou pacientkou s koronavirem v Česku

V Česku je potvrzený čtvrtý případ onemocnění koronavirem. Pozitivní test měla třiapadesátiletá žena v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem. České televizi to potvrdil primář tamního infekčního oddělení Pavel Dlouhý. Žena byla v Itálii ve stejném hotelu jako muž z Děčína, u něhož se nákaza potvrdila v neděli. Je jednou z osmadvaceti lidí, u kterých zdravotníci čekali na výsledky testů. Všechny by měly být známé v úterý ráno.

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

Nemocná žena se z Itálie vrátila v pátek. Měla horečku, zimnici, bolesti svalů a kloubů a kašel. Zůstane v izolaci. Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula v Událostech, komentářích řekl, že její stav by neměl být vážný. 

Podle Dlouhého bydlely v italském hotelu společně čtyři rodiny. „Je to zajímavá souvislost,“ uvedl. Prymula řekl, že zatím u nikoho dalšího z této skupiny pozitivní výsledek zjištěn nebyl. Ráno podle něj budou další výsledky testování. Vzorků je asi deset, dodal.

Redaktor ČT Ivo Brániš uvedl, že nakažená žena zřejmě zatím zůstane v nemocnici v Ústí nad Labem. Krajská zdravotní podle něj v nemocnici v pondělí zřídila infekční stanici. „Je to speciální pokoj, kam budou směřováni pacienti, u kterých bude nemoc potvrzena,“ dodal s tím, že s největší pravděpodobností je žena s koronavirem právě v tomto pokoji.

Prymula a Matič o koronaviru v Událostech, komentářích (zdroj: ČT24)

Středisko Auronzo di Cadore v oblasti Benátsko, kde muž a žena pobývali ve stejném hotelu, je menší, níže položené rodinné lyžařské centrum v Dolomitech. Čeští lyžaři jej příliš nenavštěvují.

Skipasy má společné se známým velkým střediskem Cortina d ́Ampezzo, od něhož je vzdáleno 30 kilometrů. Pobyty v Auronzo di Cadore, v němž převažují modré sjezdovky vhodné pro děti a začátečníky, nejsou v nabídce velkých českých cestovních kanceláří. Obec Auronzo di Cadore se nachází na alpském severu Itálie a má přes tři tisíce obyvatel.

Další pacienti

Tři další pacienti hospitalizovaní v pražské Nemocnici na Bulovce kvůli koronaviru jsou v pondělí bez příznaků nemoci, nemají teplotu ani kašel. Další kontrolní testy jim odborníci udělají do konce týdne. Nemocní jsou tři lidé, kteří přijeli z Itálie. Jeden z konference v Udine, druhý s rodinou z lyžařské dovolené v Benátsku a třetí je Američanka, která studuje v Miláně.

Spolu s Američankou jsou v izolaci také dvě její kamarádky, které s ní cestovaly. Podle hlavní hygieničky Evy Gottvaldové ale nemají zatím žádné příznaky. Hygienici nicméně prověřují jejich kontakty s dalšími osobami, nakažená Američanka pobývala například v Brně a na cestu do Prahy využila spoj dopravce RegioJet.

  • Registrace v systému Drozd;
  • Počítat s případnou karanténou;
  • Ověřovat platnost spojů dopravních společností;
  • Kontrolovat přijímaná opatření daného státu;
  • Sledovat místní média a zastupitelský úřad ČR;
  • Pokud zájezd cestovní kancelář zruší, je možná výměna za jiný nebo vrácení peněz;
  • Pokud zájezd zruší turista, hrozí storno-poplatky.
  • Zdroj: MZV a cestovní kanceláře

Kvůli kontaktům s nakaženým Čechem, který přednáší na České zemědělské univerzitě, škola v pondělí a v úterý zrušila výuku. V pondělí se neučí ani na Fakultě strojní Českého vysokého učení technického, kterou navštívil kolega hospitalizovaného účastníka konference v Udine. 

Nakažený muž totiž po návratu z konference ještě několik dní učil a univerzita nyní zjišťuje, kteří z dvacítky studentů, již měli přijít, skutečně byli na jeho semináři.  

Třetím nakaženým je muž, který přicestoval z Itálie s manželkou a čtyřmi dětmi. Jeho rodina je také v karanténě. Rodina pochází z Děčína. 

Nakažený muž v neděli České televizi řekl, že se cítí dobře. 

V Česku jsou dosud podle webu ministerstva zdravotnictví známy výsledky testů 211 lidí, dalších 28 vzorků se nyní prověřuje. Výsledky ale dosud nezahrnují čtvrtý případ nákazy. Ministerstvo zdravotnictví mělo původně výsledky dalších testů zveřejnit v pondělí večer. Ministr Adam Vojtěch (za ANO) ale nakonec svolal tiskovou konferenci na úterní ráno.