Zeman vyzval ke statečnosti vůči ruské agresi. Oběti války si připomněl parlament i lidé v ulicích

Rok trvající ruskou obnovenou agresi proti Ukrajině si na řadě shromáždění připomínají lidé po celém Česku. Končící hlava státu Miloš Zeman při té příležitosti znovu odsoudil útok Ruska a vyzval ke statečnosti, kterou prokazuje Ukrajina. Zvolený prezident Petr Pavel v rozhovoru pro ukrajinskou televizi Suspilne ocenil odvahu ukrajinských občanů během války. Rok trvající velkou invazi na Ukrajinu si lidé připomínají také na demonstracích v Plzni, Karlových Varech nebo Brně.

V pátek ráno odhalila předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) na balkoně sněmovního Paláce Smiřických dílo streetartového umělce Chemise k připomínce válečných zločinů. Chemis už loni v březnu vytvořil v pražských Nuslích nástěnnou malbu s motivem holčičky schovávající se pod ukrajinskou vlajkou.

„Přesně před rokem jsme se probudili do zcela nové reality,“ uvedla připomínkové shromáždění šéfka sněmovny. V projevu připomněla rezoluce a prohlášení, ve kterých dolní komora jednomyslně odsoudila ruskou agresi a vyzvala k maximální podpoře Ukrajiny.

Dílo umělce Chemise na balkoně Poslanecké sněmovny odhalené u příležitosti prvního výročí zahájení ruské agrese na Ukrajině
Zdroj: ČT24

Malba má znázorňovat ukrajinskou holčičku Amélii, kterou před rokem proslavily záběry, jak zpívá a dojímá tím dospělé v krytu. „Ukrajinci jsou odvážní, je to vidět každý den. A oni často na těch troskách stojí a mluví za to, aby Ukrajina byla svobodná,“ uvedl umělec. 

Za „aktivní a konkrétní pomoc“ Ukrajině a poskytnutí přístřešku statisícům prchajících lidí z napadené země na místě poděkoval zástupce ukrajinského velvyslance v Česku Vitalij Usatyj. Minutou ticha pak památku obětí války uctili i poslanci před dopoledním jednáním sněmovny.

Zeman vyzval ke statečnosti. Pavel považuje Ukrajince za inspirující

Rok trvající obnovenou invazi znovu odsoudil končící prezident Miloš Zeman a vyzval rovněž ke statečnosti, kterou prokazují Ukrajinci. „Musíme se chovat jako stateční lidé, kteří si nenechají agresi ve vlastním zájmu líbit,“ citoval ho jeho mluvčí na Twitteru. 

Zvolený prezident Petr Pavel při příležitosti výročí uvedl, že odvaha Ukrajinců inspiruje Evropu i celé demokratické společenství. „Připomíná nám, že v boji za suverenitu a hodnoty nesmíme připustit ústupky,“ uvedl na sociální síti s tím, že občanům bránící se země podle něj patří uznání, respekt a praktická podpora.

V Praze v pátek dopoledne uctil památku obětí konfliktu také předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), který položil květiny u sochy ukrajinského básníka Tarase Ševčenka. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) zase ve videu na sociálních sítích poděkovala všem, kdo Ukrajinu podporují: „Ukrajinci (…) potřebují naši pomoc, aby mohli zase dál normálně žít. Jsem hrdá, že jim Češi pomáhají, a vážím si každého, kdo se do pomoci různou formou zapojil a dál zapojuje.“

Ještě předtím jako delegace horní komory parlamentu vyrazil do Kyjeva předseda zahraničního výboru Pavel Fischer. Na místě ho přijal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj společně s dalšími předsedy parlamentních výborů ze zemí NATO a Evropské unie.

Ruskou agresi většina Čechů i rok po jejím začátku stále odsuzuje, nicméně proti loňskému únoru jich je méně. Vyplývá to z průzkumu agentury Median, který při této příležitosti zveřejnil Český rozhlas.

Za neobhajitelné považuje kroky Ruska vůči Ukrajině 75 procent Čechů, loni krátce po začátku konfliktu stejně odpovědělo 87 procent lidí. Podle ředitele Medianu Přemysla Čecha veřejnost svůj názor na invazi nezměnila a stojí konzistentně na straně Ukrajiny.

Lidé v Česku si připomínali rok války i oběti ruské invaze na Ukrajinu (zdroj: ČT24)

Češi na náměstích

Na pražském Staroměstském náměstí se uskutečnilo shromždění, cílem organizátorů bylo, aby se Praha v den výročí invaze stala „hlasem Ukrajiny“, chtěli také upozornit na firmy, které v Rusku i po vpádu vojsk do sousední země podnikají.

Na Staroměstském náměstí se lidé sešli okolo třetí odpoledne, pak se vydali na pochod městem. V čele průvodu šli lidé s transparenty, na kterých jsou loga firem, které pokračují v podnikání v Rusku. Transparenty na sobě mají červené skvrny, které mají symbolizovat krev, a lidé, kteří je nesou, mají ruce nabarvené načerveno. Účastníci s sebou přinesli také ukrajinské vlajky nebo transparenty odsuzující Rusko a invazi. Velkou ukrajinskou vlajku nesli lidé rozvinutou mezi sebou také uprostřed průvodu.

Lidé se večer sešli také na Dominikánském náměstí v Brně, aby podpořili Ukrajinu při prvním výročí zahájení ruské invaze a agrese. Setkání začalo opakovaným zvukem sirén, které znějí takřka denně v řadě ukrajinských měst jako poplach před leteckými útoky. Čeští řečníci zmínili především hrdinství Ukrajinců, kteří rok pokládají životy za svobodu nejen svoji, ale i dalších obyvatel Evropy. Ukrajinští řečníci děkovali za trvající podporu a pomoc.

Stand With Ukraine – shromáždění na podporu Ukrajiny k prvnímu výročí ruské invaze v Brně
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

V Hradci Králové organizovala vzpomínkovou akci diecézní charita. Zazněla také česká a ukrajinská hymna. Před libereckou radnicí se sešli lidé k modlitbě, jako připomínku roku od začátku ruské invaze na Ukrajinu ji sloužil arciděkan Radek Jurnečka. Různé vzpomínkové akce se konaly napříč celou zemí. 

V den výročí přicházeli lidé už od ranních hodin také před ruské velvyslanectví na náměstí Borise Němcova v pražské Bubenči. Transparenty odmítající válku přineslo několik desítek Rusů, kteří dlouhodobě žijí a pracují v Česku a s invazí nesouhlasí. „Organizátoři tu vystavují fotografie na památku obětí, například z masakru v Buči, raketový útok na Dnipro či fotografie ze zničeného Mariupolu,“ popsala z místa reportérka České televize Zuzana Smiešková.