Poslanci schválili změny v podpoře uprchlíků z Ukrajiny. Jednání zahájili minutou ticha

Poslanci schválili změny v podporách uprchlíků z Ukrajiny, která čelí už rok trvající ruské vojenské invazi. Například humanitární dávka bude podle novely od července adresnější, nárok na ni se zpřísní. Nová pravidla získá vyplácení takzvaného solidárního příspěvku na ubytování Ukrajinců s dočasnou ochranou v domácnostech a bezplatné nouzové ubytování. Poslanci také zvolili dva členy Rady České tiskové kanceláře (ČTK). Páteční jednání sněmovny poslanci zahájili minutou ticha za oběti ruské agrese na Ukrajině.

Už od dubna novela zákonů lex Ukrajina převede asistenční centra pomoci Ukrajině z krajů na ministerstvo vnitra. Uzákoní navíc evidenci všech pracovních dohod ukrajinských běženců. Opoziční hnutí ANO prosadilo vyškrtnutí ustanovení, která měla rozšířit možnosti získání kvalifikace logopeda kvůli růstu poptávky po těchto službách v souvislosti s přílivem dětských uprchlíků.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) se k pozměňovacímu návrhu postavil kladně, sociální výbor se na stanovisku neshodl. Podle poslanců ANO by rozšíření možnosti získání kvalifikace logopeda vedlo ke „snížení nároků na výkon profese“. Předlohu nyní dostane k projednání Senát. 

Volba členů Rady ČTK

Poslanci také zvolili dva členy Rady ČTK, stali se jimi bývalý poslanec TOP 09 Daniel Korte nominovaný koaliční SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a vysokoškolský pedagog Jakub Končelík, kterého navrhly kluby Pirátů a STAN. Sněmovna tak obsadila místa po Petru Žantovském a Pavlu Foltánovi, kteří byli v minulosti navrženi nyní opozičním hnutím ANO. Žantovskému skončí mandát závěrem února a Foltánovi začátkem března.

Páteční jednání poslanci zahájili minutou ticha za oběti ruského vojenského vpádu na Ukrajinu. „Je to smutné výročí,“ řekla předsedkyně dolní komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) k ročnímu trvání ruské agrese. Připomněla, že sněmovna hned po zahájení invaze přijala odsuzující rezoluci a pak i další usnesení k situaci na Ukrajině. Ocenila solidaritu a pomoc obyvatel ukrajinským uprchlíkům. 

Postup opozice označila šéfka sněmovny za obstrukce

Předseda klubu ODS Marek Benda navrhl, aby sněmovna před spornou novelou o změnách ve volbě radních obou veřejnoprávních médií projednala ještě další tři body vedle dvou zařazených už dříve. Jde například o novelu ke zvýšení bezpečnosti pitné vody a o úpravu podmínek pro nárok na levnější volání pro chudší obyvatele. Benda svůj návrh zdůvodnil předpokladem, že opozice by schvalování předlohy o ČT a ČRo stejně jako ve středu zablokovala. 

Následně začali vystupovat s návrhy na změny programu schůze opoziční poslanci. Pekarová Adamová uvedla, že přihlášek do tohoto bloku se od nich sešly dvě desítky a opoziční postup znovu označila za obstrukce. 

Posílení postavení finančního arbitra u soudů

Sněmovna také schválila předlohu poslanců opozičního hnutí ANO, díky které by mělo být posíleno postavení finančního arbitru a dalších úřadů u soudů. Pro hlasovalo 132 ze 134 poslanců, proti nebyl nikdo. Novela občanského soudního řádu nyní zamíří k posouzení senátorům. Účinná má být od července.

Finanční arbitr a další úřady, jako jsou Český telekomunikační úřad a Energetický regulační úřad, by podle předlohy mohly soudům předkládat písemná vyjádření při řízení, nahlížet do spisu a vystupovat při jednáních. Nyní mají tyto instituce právo dát jen písemné stanovisko k žalobě.

Tvůrci předlohy poukazují na to, že pokud obchodník napadne nález finančního arbitra nebo jiného specializovaného orgánu u soudu, rovnováha a výhody, které spotřebitelům poskytuje rozhodování nesoudních orgánů, mohou být ztraceny. Obchodník si podle předkladatelů v čele s Patrikem Nacherem (ANO) může dovolit lepší advokátní služby než klient, který si na začátku vybral levnější způsob řešení sporu právě kvůli nedostatku peněz a na právní zastoupení většinou nemá. „Spotřebitel je tak před soudem ve značné nevýhodě,“ uvedli ve zdůvodnění.

Rozhodnutí o tom, zda nová oprávnění uplatní, nebo ne, by bylo po výzvě soudu podle novely na samotných mimosoudních arbitrech. Soud by jim vždy musel doručit svůj verdikt a pokud by jejich rozhodnutí zrušil, musel by to zdůvodnit.