Pavel ocenil odvahu, se kterou Ukrajinci brání svou zemi. NATO podle něj mohlo zkusit invazi předejít

Odvaha Ukrajinců, kteří přesně rok čelí ruské agresi, inspiruje Evropu i celé demokratické společenství. Patří jim uznání, respekt, ale i skutečná a praktická podpora všemi prostředky, řekl v den výročí začátku velké invaze zvolený prezident Petr Pavel. V rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál, jehož přepis zveřejnil server iROZHLAS.cz, Pavel řekl, že podmínky ukončení konfliktu má určit Ukrajina. Jaký by měl být výsledek, podle něj Ukrajině „nemůže nikdo předepisovat“. Ukrajince je potřeba „maximálně podporovat, aby dosáhli své představy cílového stavu“, míní.

„Naši lidé neumírají, naše města nejsou ničena. Měli by to být Ukrajinci, kteří si vyhodnotí, v jakém okamžiku budou schopni deklarovat podmínky pro zahájení jednání. My bychom na ně neměli tlačit, aby bojovali do posledního muže, protože naši lidé to nejsou. A neměli bychom je tlačit ani k ústupkům. Naší úlohou je podporovat, aby dosáhli svého cílového stavu,“ uvedl Pavel.

Na dotaz, zda byla Severoatlantická aliance dobře připravena na ruskou invazi a měla před rokem dělat něco jinak nebo rychleji, řekl, že mohla být předvídavější. K odstrašení agrese podle něj mohla přispět větší přítomnost NATO na území Ukrajiny, například formou cvičení.

„Aliance byla dost připravena, kdyby Rusko podniklo agresivní krok i paralelně proti zemím NATO, třeba Pobaltí. Tam funguje kolektivní obrana a všechny pohotovostní síly. Ale pokud jde o Ukrajinu, tam panovala zpočátku velká obava, abychom konflikt neeskalovali, abychom se nedostali do situace, kdy země NATO budou vnímány jako součást konfliktu,“ řekl.

Rok, který uplynul od zahájení invaze, podle Pavla ukazuje, že nadcházející období bude obdobím soupeření mezi demokraciemi a autoritářskými režimy, které bude mít multispektrální formu: od soupeření ekonomického, finančního, vědeckého až po vojenské.

„Opravdu se rýsuje skupina států, které jsou ochotny spolupracovat v soupeření s demokraciemi, i když stojí na úplně odlišných základech. A my se s touto realitou prostě musíme vyrovnat. Musíme brát v úvahu, že i země jako Čína, se kterou máme obchodní výměnu, která se zatím nechová vojensky agresivně vůči demokratickým zemím, má naprosto odlišné strategické cíle. Má naprosto odlišné základy, na kterých stojí, a my si toho musíme být vědomi,“ konstatoval Pavel.

Česko by podle něj z toho mělo vyvodit, že nutná je spolupráce nejen v EU a NATO, ale že by mělo usilovat o co nejužší spolupráci i s ostatními demokratickými režimy, a to včetně největší, nejlidnatější demokratické země světa Indie.