TÉMA

Český rozhlas Radiožurnál

Soud propustil z vazby úřednici obviněnou z přípravy nájemné vraždy, píše iRozhlas.cz

Soud propustil z vazby úřednici Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) obviněnou z objednání vraždy manžela. Soud mimo jiné přijal její písemný slib, že povede řádný život. Na svobodu jí pomohla také záruka, uvedl server iRozhlas.cz a Český rozhlas Radiožurnál. V případu jsou stíhaní tři lidé, policisté je podezírají z přípravy nájemné vraždy a nedovoleného ozbrojování. Ve vazbě zůstává jeden z aktérů případu. Obviněným hrozí patnáct až dvacet let vězení, případně výjimečný trest.
5. 4. 2024|

Černochová měla podezření na korupci v armádě, řekla Radiožurnálu. Pravomoci už přenechala Řehkovi

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) měla podezření na korupci v armádě. Kvůli tomu převzala personální agendu. Dohlížela třeba na výjezdy plukovníků na zahraniční kurzy nebo spolurozhodovala o jejich povyšování. Nyní už vyšetřování skončilo, pravomoci znovu přenechala náčelníkovi generálního štábu Karlu Řehkovi. Ministryně to řekla v rozhovoru pro Radiožurnál.
31. 5. 2023Aktualizováno31. 5. 2023, 13:57|

Zeman byl v otázce čínských investic do Česka naivní, domnívá se Rafaj

Ekonom Jan Švejnar a viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj se ve středečních Událostech, komentářích v podstatě shodli na tom, že snahy končícího prezidenta Miloše Zemana o lepší obchodní vztahy s Čínou byly dobře míněné, podle druhého jmenovaného byl ovšem Zeman v otázce slíbených čínských investic do Česka naivní. Hlavní ekonomická analytička Radiožurnálu Jana Klímová tyto sliby označila za nesmyslné a vztahy hlavy státu s Pekingem na obchodním poli za „přepálené“.
9. 3. 2023|

Pavel ocenil odvahu, se kterou Ukrajinci brání svou zemi. NATO podle něj mohlo zkusit invazi předejít

Odvaha Ukrajinců, kteří přesně rok čelí ruské agresi, inspiruje Evropu i celé demokratické společenství. Patří jim uznání, respekt, ale i skutečná a praktická podpora všemi prostředky, řekl v den výročí začátku velké invaze zvolený prezident Petr Pavel. V rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál, jehož přepis zveřejnil server iROZHLAS.cz, Pavel řekl, že podmínky ukončení konfliktu má určit Ukrajina. Jaký by měl být výsledek, podle něj Ukrajině „nemůže nikdo předepisovat“. Ukrajince je potřeba „maximálně podporovat, aby dosáhli své představy cílového stavu“, míní.
24. 2. 2023|