Zeman už se nebude vyhýbat debatám, zamíří před kamery s Drahošem

Prezident republiky Miloš Zeman se chystá jít před druhým kolem voleb, ve kterých obhajuje funkci, do televizní debaty s druhým postupujícím kandidátem Jiřím Drahošem. Poté, co v prvním kole získal nejvíce hlasů, poděkoval voličům za hlasy i své manželce za „neutuchající podporu v prezidentské volbě“. Vyzval také své stoupence, aby neváhali přijít k urnám i ve druhém kole.

Miloš Zeman se před prvním kolem prezidentské volby neúčastnil žádných diskusí se svými protikandidáty, ale před druhým kolem to bude jiné. „Nikdy jsem se nebál jít do nejrůznějších diskusí, ať to před pěti lety byla diskuse s Janem Fischerem, nebo s Karlem Schwarzenbergem. Jsem stále mladý a stále plný sil a plný energie. A diskuse mě těší,“ řekl stávající prezident. Debaty by podle něj mohly být dvě. „Kdyby byly tři a více, diváky by znudily,“ je Miloš Zeman přesvědčen.

Zemanův protikandidát Jiří Drahoš reagoval na Zemanovo prohlášení žádostí, aby jedna z debat byla v České televizi, výběr druhé ponechá na Zemanovu týmu. 

Prezident Miloš Zeman poděkoval za hlasy (zdroj: ČT24)

Ocenil, jakou podporu voličů v prvním kole měl. Připomněl, že před pěti lety získal 24 procent hlasů, letos 39 procent. „Blahopřeji Jiřímu Drahošovi k hezkému druhému místu,“ poznamenal. Naznačil přitom, že považuje za nevýhodu bývalého předsedy Akademie věd jeho nezkušenost ve vrcholné politice. „Myslím, že ti, kdo si neodpracovali léta politické činnosti, ty už těch čtrnáct dní nezachrání,“ poznamenal.

Současně však dal prezident najevo, že nebude usilovat o voliče, kteří volili Jiřího Drahoše již v prvním kole. „Budu předpokládat, že ti, kdo volili pana Drahoše v prvním kole, ho budou volit i v kole druhém,“ uvedl Zeman.

Prezident míní, že s výjimkou přímé diskuse s Drahošem na své dosavadní strategii mnoho nezmění. „Co budu dělat následujících čtrnáct dnů? Studovat materiály, které mně každý den přistávají na stole, spát, jíst a radovat se ze života,“ ujistil. Neočekává, že by se voliči kandidátů, kteří nepostoupili do druhého kola, řídili doporučením, které jim jejich dosavadní favorité dají. Zároveň však Zeman zdůraznil a ocenil, že jeho samého před prvním kolem podpořil například premiér Andrej Babiš nebo zpěvák Karel Gott.

Miloš Zeman získal v prvním kole prezidentské volby nejvíce hlasů – necelých 39 procent. Na druhého Jiřího Drahoše má třináctiprocentní náskok. Ve druhém kole se utká právě s ním, Drahoš přitom již získal podporu od čtyř soupeřů.