Zaorálek je silný lídr, pochvalují si změny ve vedení ČSSD regionální představitelé

Riskantní krok, který ale může zklidnit situaci a pomoci ČSSD před volbami. Tak většinou hodnotí aktuální změny představitelé strany v regionech. Většina z oslovených ocenila, že Bohuslav Sobotka upřednostnil stranické zájmy nad osobními, a zároveň věří, že výměna tváří straně prospěje.

„Jsem strašně rád, že to nakonec vyšlo, že s tím přišel pan předseda, protože jinak bych s tím měl velký problém,“ řekl místopředseda středočeské ČSSD Miloš Petera. Je rád, že Sobotka zůstal premiérem, protože vláda byla podle něj úspěšná.

„Z mého pohledu se jedná o poměrně odvážný čin, ale jak se pohybuji po našem regionu, tak jsem cítil, že veřejnost očekává od sociální demokracie určité změny. A toto je určitě jasný signál, že ČSSD chce ve volbách uspět a hlavně chce být významnou silou na české levici,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

„Výhoda této dvojice (Zaorálek jako lídr a Chovanec jako šéf strany) je, že oba dva jsou schopni poměrně srozumitelně a emotivně formulovat myšlenky. A srozumitelnost je to, co ČSSD nyní nezbytně potřebuje. Věřím, že tento krok pomůže ČSSD, protože my všichni jsme očekávali, že se něco zásadního musí stát. Desetiprocentní obliba je opravdu katastrofální výsledek, pokud by se ve volbách potvrdil,“ dodal Netolický. Také předseda pardubické ČSSD Leoš Malina potvrzuje, že členové už po změnách volali.

Události: Vedení ČSSD i kampaň převzal Milan Chovanec (zdroj: ČT24)

Jižní Morava: Sobotka bude mít víc času na kampaň

Místopředseda jihomoravské ČSSD Marek Šlapal věří tomu, že změna straně pomůže. „Slávka Sobotku mám lidsky velmi rád. Je to nesmírně pracovitý člověk a jeden z našich nejúspěšnějších premiérů. Bohužel ale nesplňuje to základní, co se od politiků očekává, a to je být charismatický a všeobecně přijímaný,“ uvedl.

„Pro nás to znamená jediné – že pan bývalý předseda Sobotka bude mít víc času, aby se mohl věnovat kampani na jižní Moravě,“ říká předseda krajského výkonného výboru ČSSD Roman Hanák.

To, že by mohla rošáda v čele strany být pozitivním impulsem, připustil i dlouholetý soupeř Bohuslava Sobotky Michal Hašek. Samotná ale podle něj nestačí. „Nemyslím, že to zařídí jenom samotná personální změna. Bude muset přijít také představení zajímavého programu a oslovení veřejnosti – něco, co zatím sociální demokracii moc nešlo,“ řekl Hašek.

Premiér je další z ČSSD, který z jihu Moravy pochází a zároveň další z těch, kteří v poslední době z nejvyššího vedení strany sestupují. Naposled to byl třeba bývalý hejtman a místopředseda strany Michal Hašek nebo Jeroným Tejc či Zdeněk Škromach. Podle předsedy brněnské buňky Olivera Pospíšila to ale pozici  jižní Moravy uvnitř ČSSD neoslabí. Zároveň zůstává vůči Bohuslavu Sobotkovi opatrný. On a jeho spolustraníci se chtějí premiéra ještě třeba ptát, co hodlá pro úspěch ve volbách na jižní Moravě udělat.

Zaorálek dokáže oslovit voliče, zní z regionů

„Postup bývalého pana předsedy je poměrně překvapivý. Uvidíme, co přinesou další průzkumy,“ řekl ČT hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán s tím, že ale nad některými průzkumy mnohdy pochybuje. „Lubomír Zaorálek i z hlediska výsledků sjezdů získal asi nejvýznamnější podporu delegátů. Myslím si, že to je rozhodně velmi významná a výrazná persona, která má co dát sociální demokracii, ale především České republice,“ míní Štěpán.

„Žádná tragédie se neděje, sociální demokracie není stranou jednoho muže jako jiné strany. Luboš Zaorálek je skvělý politik, výborný rétor a že bude vidět. Věřím, že se sociální demokracie odrazí od dna a vyhraje volby,“ domnívá se předseda KVV Libereckého kraje Jan Mečl.

Místopředseda moravskoslezské ČSSD Tomáš Hanzel je přesvědčen o tom, že Sobotkův krok umožní straně restart. „Lubomír Zaorálek je zkušený a uznávaný politik, který dokáže oslovit i nové voliče. Já ty změny hodnotím pozitivně,“ řekl Hanzel, který bude v kraji kandidovat právě za novým celorepublikovým volebním lídrem sociální demokracie. 

„Je to pozitivní vizitka pro moravskoslezskou sociální demokracii, budeme velmi rádi a tu podporu bude mít taktéž,“ řekl k novému volebnímu lídrovi Zaorálkovi předseda KVV v Moravskoslezském kraji Miroslav Novák.

Podle člena předsednictva ČSSD v Karlovarském kraji a náměstka karlovarského primátora Michala Riška byl Sobotka dobrým úředníkem a politikem, který toho odpracoval tolik jako málo lidí. „Nikdy ale nebyl buldozerem nebo vůdcem, kterého lidé občas potřebují,“ podotkl.

Lídr sociálnědemokratické kandidátky v Olomouckém kraji Roman Váňa řekl, že Sobotkův krok byl velmi státnický a důležitý z hlediska budoucnosti ČSSD. „Podporujeme kroky, které navrhl. Vnímáme, že situace je vážná, je před volbami, ve kterých chceme uspět,“ uvedl Váňa, jeden z členů politického grémia, které ve středu změny podpořilo. „Je to optimální krok přesvědčit argumentačně voliče sociální demokracie, aby se vrátili zpátky,“ přidává se předseda KVV Olomouckého kraje Jiří Zemánek.

„Lidsky rozumím Bohuslavu Sobotkovi, že pro něho události posledních týdnů musely být opravdu velkým vypětím. Na druhou stranu jako člen sociální demokracie jsem očekával, že mandát předsedy bude vykonávat a že ho podrží i nadále jako úspěšný předseda. Oceňuji, že upřednostnil zájmy strany nad svými osobními zájmy,“ uvedl místopředseda KVV Zlínského kraje Tomáš Zůbek.

„Vše je v naprosté konzultaci, v klidu a ve prospěch ani ne tak strany, ale ve finále voličů,“ míní pražský volební lídr ČSSD Petr Dolínek. „Program ČSSD z velké části naplnila, ale neuměla ho prodat. Tím je přesně vyjádřeno i to, co se děje v preferencích – jsou vždycky dané tím, jak dokážu obhájit, vysvětlit a říct voličům, co jsem pro ně v té sněmovně udělal. Tady já vidím největší selhání,“ řekl poslanec Jaroslav Zavadil, nestraník zvolený v Praze za ČSSD. Strana by podle něj měla využít čtyř měsíců do voleb k tomu, aby lidem vysvětlila, co se jí podařilo.

90’ ČT24: Jaroslav Zavadil (nestr. za ČSSD) (zdroj: ČT24)

Místopředseda ČSSD Plzeňského kraje Zdeněk Honz míní, že Sobotka měl rezignovat už před několika měsíci. „Oba pánové, kteří ho nahrazují, jeden jako manažer a druhý jako statutární místopředseda, jsou lidé na svém místě,“ řekl. Šéfa plzeňské ČSSD Chovance označil za pragmatického, zkušeného a schopného.

Jihočeská hejtmanka chce znovu mluvit o kandidátce

Zástupci jihočeské ČSSD neočekávají zásadní změnu v debatě, zda se na tamní kandidátku vrátí bývalý hejtman Jiří Zimola, kterého vedení vyškrtlo. „Nedomnívám se, že by se něco nového v tomto směru stalo,“ řekl lídr kandidátky Ondřej Veselý. „Moc tomu kroku nerozumím. Spíš mi přijde, že těm třem jde pouze o udržení vlivu v ČSSD,“ uvedl Jindřich Florián, jeden z kandidátů, kteří na protest proti Zimolovu vyškrtnutí z listiny odešli. 

„Je to jiná tvář, určitě ta jiná tvář přinese nějaké pozitivní body, přinese změnu,“ věří hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská. S novým vedením však chce o jihočeské kandidátce znovu hovořit. Jiří Zimola teď situaci ve straně nechce komentovat, dokud se s „novými“ představiteli ČSSD nesejde.