Sobotka odchází z čela ČSSD. Stranu povede Chovanec

Sobotka po jednání grémia ČSSD oznámil svůj odchod z předsednického postu (zdroj: ČT24)

Bohuslav Sobotka rezignoval na post předsedy sociálních demokratů. Z čela strany odchází po šesti letech. ČSSD od čtvrtka převezme první místopředseda Milan Chovanec. Uvolněním pozice volebního lídra ministru zahraničí Lubomíru Zaorálkovi se Sobotka patrně snaží zastavit klesající volební preference své strany. Premiérem Sobotka zůstává, stejně tak setrvá na prvním místě kandidátky jihomoravské sociální demokracie.

On-line přenos

Změny v čele ČSSD

  • 23:06

    V tuto chvíli končíme on-line přenos k tématu odchodu Bohuslava Sobotky z čela ČSSD. Děkujeme, vážení čtenáři, za vaši pozornost a přejeme dobrou noc.

  • 22:55

    Bývalý dlouholetý poslanec ČSSD profesor Zdeněk Jičínský soudí, že byla chyba ČSSD, že se v kritice Andreje Babiše přidala na stranu ODS a TOP 09.

  • 22:42

    „Mám pocit, že v tuto chvíli si většina sociálních demokratů uvědomuje, že toto je poslední šance pro ně pro všechny," soudí politolog Lukáš Jelínek.

„K zítřejšímu dni opustím funkci předsedy strany. Této funkce se v souladu se stanovami sociální demokracie ujme statutární místopředseda Milan Chovanec. Mám důvěru v to, že pomůže sociální demokracii před volbami sjednotit a že ji pomůže dobře zorganizovat,“ oznámil Sobotka po dvouhodinovém jednání stranického grémia. Své rozhodnutí vysvětlil tím, že nese odpovědnost za pokles preferencí ČSSD a musí na to reagovat.

SLEDUJTE: Speciál 90' ČT24 (zdroj: ČT24)

Chovanec podle svých slov předpokládá, že ČSSD po volbách uspořádá mimořádný sjezd, kde zvolí svého předsedu. Pokud bude strana ve vládě, tak chce pro současného premiéra Sobotku důstojné angažmá.

Jsem výrazně nespokojen s nízkými volebními preferencemi strany. Uvnitř ČSSD cítím neklid a kritiku. Jako předseda strany nesu odpovědnost.
Bohuslav Sobotka

Lídrem ČSSD pro podzimní parlamentní volby bude místopředseda a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, kterého k tomuto úkolu Sobotka navrhl. „Nabídku na volebního lídra jsem přijal a jsem připraven udělat vše pro to, aby ČSSD měla ve volbách co nejlepší výsledek,“ reagoval Zaorálek.

Nyní je na ústředním výkonném výboru ČSSD, aby výsledky středečního grémia potvrdil. „Já na něm řeknu víc, co se týká programu a toho, jak bych si přál, aby sociální demokracie vypadala přívětivěji,“ dodal Zaorálek.

Na jednoho člověka bylo toho všeho dost

Rozhodnutí je podle Sobotky v pořádku a mělo by ukázat, že strana nestojí na jednom člověku. „Pro nás jsou důležité hodnoty, program,“ řekl Sobotka. Zaorálek by měl přinést dynamiku a nové nápady. „Bylo složité kombinovat funkci předsedy strany, volebního lídra a předsedy vlády. Pro jednoho člověka toho bylo až dost,“ připustil Sobotka.

Věří, že nové uspořádání stranického vedení nebude vyvolávat kolize. Jedná se podle něj totiž o výsledek dohody a projev lepší politické kultury, než která panovala v sociální demokracii v minulosti. „Kdy se různě bojovalo a tajně hlasovalo,“ řekl.

Sobotka připomněl, že podobně jako nyní Chovanec se sám v minulosti ujal vedení ČSSD po odstoupení Jiřího Paroubka. Zda by se měl sejít mimořádně sjezd a zvolit nové vedení, záleží podle něj hlavně na volebním výsledku a náladě v ČSSD po volbách.

Sobotkovu podporu ČSSD neztrácí. Nebudu jako moji předchůdci, tvrdí

„Jsem připraven podporovat ČSSD, nebudu na rozdíl od svých předchůdců vytvářet jakékoliv alternativní projekty,“ uvedl Sobotka o své budoucnosti ve straně. Odmítl spekulace o trojvládí v ČSSD a hodnocení, že taková forma vedení strany může krátce před volbami ještě víc oslabit sociální demokraty.

Zaorálek doplnil, že plnou odpovědnost za výsledek voleb už převzal. „My všichni víme, jak triumviráty v Římě skončily, přejímám plnou odpovědnost za výsledek sociální demokracie v říjnových volbách, nehodlám se o ni s nikým dělit,“ uvedl. Novináře požádal o dva dny hájení před sobotní programovou konferencí strany.

Z ČSSD zní slova podpory i ocenění

Místopředsedkyně ČSSD Karlovarského kraje Markéta Wernerová vítá vývoj ve straně, která podle ní potřebuje restart. Rozhodnutí Bohuslava Sobotky odejít z vedení ČSSD ocenila.

Michal Hašek: Zda změny v čele ČSSD něco přinesou, se ukáže až při volbách (zdroj: ČT24)

Moravskoslezský krajský předseda ČSSD Miroslav Novák považuje Lubomíra Zaorálka za silného kandidáta na premiéra. Bohuslava Sobotku označil za nejúspěšnějšího premiéra samostatné České republiky.

Bývalý jihomoravský hejtman a předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD) Sobotkovu práci pro ČSSD ocenil a zároveň uvedl, že jeho vláda z posledních pěti řešila problémy regionů s největším pochopením a konkrétními  výsledky. „Politika je iracionální disciplína, kde neplatí vděčnost spolustraníků a voličů za odvedenou práci,“ napsal Hašek.

Podle něj je čas na mobilizaci sil všech straníků. „V příštích měsících nejde o funkce po volbách, ale o značku, která patří k pilířům české politiky už 140 let a stojí za to za ni zabojovat,“ uvedl Hašek.

Sociální demokraté se potýkají s propadem preferencí

ČSSD se v posledních měsících blíží v průzkumech k deseti procentům. Právě takový výsledek jí přiznal volební model, který počátkem června připravila pro Českou televizi agentura Kantar TNS.

Snaha o výměnu Bohuslava Sobotky je takový zoufalý pokus něco se stranou udělat (…) Každopádně se zdá, že řadě lidí se sociální demokracií došla trpělivost.
Jiří Pehe
politolog

Většina poslanců ČSSD ale se Sobotkovým odchodem nesouhlasí. V anketě ČTK se shodli, že výměna volebního lídra je chyba a nic nevyřeší. Rezervovaný postoj k možné výměně předsedy měla i většina krajských představitelů ČSSD. 

Jiří Pehe: ČSSD se zoufale snaží se stranou něco udělat (zdroj: ČT24)

Předsedu může podle stanov ČSSD odvolat pouze ústřední výkonný výbor. Ten se formálně sejde v sobotu, kdy sociální demokracie pořádá programovou konferenci, kde chce představit své klíčové plány a odstartovat kampaň do sněmovních voleb.

Dnes šestačtyřicetiletý politik a absolvent brněnských práv vstoupil do sociální demokracie v roce 1989 a o rok později stál u zrodu Mladých sociálních demokratů. Do Poslanecké sněmovny byl poprvé zvolen na jihomoravské kandidátce v roce 1996 a od té doby dolní komoru neopustil.

Zkušenost s exekutivou začal získávat v roce 2004 jako ministr financí, rok na to se stal i vicepremiérem a druhým mužem ČSSD. Z titulu této funkce stranu vedl po odstoupení Stanislava Grosse (2005–2006) i Jiřího Paroubka (2010–2011). Před šesti lety si ho pak delegáti brněnského sjezdu poprvé zvolili předsedou, když mu dali přednost před Michalem Haškem. Funkci obhájil v březnu 2013 a 2015.

Po říjnových volbách v roce 2013, které vyhrála ČSSD s nevýrazným ziskem, se část stranického vedení pokusila Sobotku odstavit od vyjednávání o vládě a vyzvala ho k rezignaci. Sobotka rezignaci odmítl a celou schůzku označil za vnitrostranický puč.

Následně získal podporu u krajských organizací ČSSD, usnesení předsednictva bylo zrušeno, a Sobotka sestavil koalici s hnutím ANO a KDU-ČSL. Od 17. ledna 2014 byl jmenován předsedou vlády.

Loni v květnu Sobotka překvapivým ohlášením své demise reagoval na nejasnosti kolem podnikání a majetkových poměrů předsedy hnutí ANO a tehdejšího ministra financí a místopředsedy vlády Andreje Babiše. Záměr odejít z čela vlády, která by tím skončila celá, ovšem Sobotka po pár dnech změnil. Zdůvodnil to netradičním přístupem prezidenta Miloše Zemana, který přišel s výkladem, podle kterého by Sobotkovou demisí skončil ve funkci pouze premiér. Premiér poté poslal Zemanovi návrh na odvolání ministra Babiše, kterého 24. května nahradil Ivan Pilný.

Po skončení loňské vládní krize oznámily agentury několikrát výrazný propad ve volebních preferencích ČSSD. Po jednání užšího vedení strany 14. června Sobotka uvedl, že za tento pokles preferencí nese odpovědnost a reagoval na to odchodem z čela strany, jejíž vedení převzal statutární místopředseda Milan Chovanec. Volebním lídrem se stal ministr zahraničí a místopředseda strany Lubomír Zaorálek, Sobotka se rozhodl, že dokončí premiérský mandát a povede kandidátku ČSSD v Jihomoravském kraji.

Po loňských volbách do Sněmovny Sobotku jeho mateřská jihomoravská organizace ČSSD vyzvala ke složení poslaneckého mandátu kvůli špatnému volebnímu výsledku (ve volbách uspěli pouze dva kandidáti ČSSD z Jihomoravského kraje, Sobotka lídrem). Sobotka složit mandát poslance odmítl s tím, že se cítí zavázán preferenčními hlasy voličů a nenechá se „zastrašit ani odradit předem organizovaným nátlakem několika brněnských funkcionářů“.

Únorového sjezdu ČSSD, který zvolil novým předsedou strany Jana Hamáčka, se Sobotka nezúčastnil.

Bohuslav Sobotka
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK