Po Sobotkovi končí i volební manažer ČSSD Birke. Obě funkce převzal Chovanec

Události: Vedení ČSSD i kampaň převzal Milan Chovanec (zdroj: ČT24)

Zemětřesení v ČSSD dál pokračuje. Po odchodu Bohuslava Sobotky končí i volební manažer strany Jan Birke. Jeho funkci dočasně převzal Milan Chovanec, který je od čtvrtka i úřadujícím předsedou sociálních demokratů. Volebním lídrem má být Lubomír Zaorálek. Z regionů přicházejí na změny ve vedení strany především pozitivní reakce. Jejich zástupci věří, že by sociální demokracii mohly před volbami prospět. Nový tým i volební program strana představí v sobotu.

„Svou funkci jsem spojil s Bohuslavem Sobotkou. Když je nový lídr voleb, tak je logické, že je třeba dát mou funkci Lubomíru Zaorálkovi k dispozici, aby měl prostor vybrat si svůj vlatní tým,“ řekl Birke České televizi. Kampaň je podle něj připravená, ve středu grémium definitivně připravilo i sobotní programovou konferenci.

Sobotka ve středu oznámil, že končí jako šéf strany. Na jeho místo ve čtvrtek nastoupil statutární místopředseda Chovanec, který se nyní dočasně ujme i funkce volebního manažera. Stejnou pozici zastával i před čtyřmi lety. 

„V první fázi přebírám organizaci voleb na sebe. Budu se bavit s kolegy, jakým způsobem to dál budeme organizačne řešit. Spíš než volebního manažera mám v hlavě vytvoření volebního týmu, tedy širšího okruhu lidí, kteří by se volbami měli zabývat,“ řekl Chovanec ČT. „Čekají mě čtyři měsíce práce, aby sociální demokracie zněla jedním hlasem,“ dodal.

Chovanec poděkoval Birkemu za velký kus práce, který v roli volebního manažera odvedl: „Těším se na další spolupráci s ním, mimo jiné jako lídrem volební kandidátky v Královéhradeckém kraji.“

Do funkce manažera se Birke podle svých slov zřejmě už nevrátí. „Mou budoucnost jsem spojil s osobou premiéra Sobotky. Pokud Lubomír Zaorálek převzal odpovědnost za volby, musí mít právo vybrat si svůj vlastní tým. Nemyslím si, že by mi tu nabídku dal,“ řekl České televizi.

Na kampani se bude Birke dál podílet

Na předvolební kampani se ale Birke bude dál podílet. Jednak z pozice lídra královéhradecké kandidátky, jednak jako specialista ČSSD na oblast dopravy. „Bude také spolupracovat s odborovými svazy, mimo jiné na tématu ,Konec levné práce‘,“ stojí v tiskové zprávě sociálních demokratů. 

Komentátor Českého rozhlasu Plus Petr Hartman považuje Birkeho krok za logický. „Pokud si ČSSD vyhodnotila situaci tak, že oslovování voličů nezabírá, tak Jan Birke je zodpovědný za volební kampaň a musí tedy nést spoluzodpovědnost spolu s předsedou strany,“ řekl ČT.

Všichni cítili, že ve straně nebyla dobrá nálada. Panoval pocit, že stroj kampaně nejede, a byla řada věcí, které nefungovaly. Tuším, co je třeba změnit, a těším se, až se do toho pustím.
Lubomír Zaorálek

Birkeho odchod příznivců ČSSD mrzí. Proč se tak děje, ale neví: „Nevím, jestli je to tím, že nám voliči nerozumí nebo nechtějí tradiční politické strany. Je mi to moc líto, protože tato vláda pod vedením Bohuslava Sobotky je za dvacet let jedna z nejúspěšnějších.“

Místopředseda ČSSD, poslanec a náchodský starosta s odchodem Sobotky nesouhlasil. Už dříve řekl, že z postu lídra pro volby by ho chtěl sesadit leda blázen, a to i navzdory nelichotivým výsledkům průzkumů. ČSSD podle Birkeho škodí to, že se příliš zabývá sama sebou. „Není týden, kdy bychom se nestřelili do kolene,“ řekl minulý týden s odkazem na situaci v jižních Čechách. 

Birke byl zvolen hlavním manažerem volební kampaně sociální demokracie letos v lednu. Jednomyslně o tom rozhodlo předsednictvo strany. Birkeho navrhl na post Sobotka. Odůvodnil to tehdy slovy, že má potřebný tah na branku. 

Před čtyřmi lety zastával funkci manažera ČSSD ve volbách do sněmovny Chovanec. V loňských krajských a senátních volbách, které skončily pro ČSSD neúspěchem, se funkce ujal europoslanec Miroslav Poche.

Poslanec a náchodský starosta (ČSSD) vystudoval Střední průmyslovou školu strojnickou v Novém Městě nad Metují. V letech 1988–1990 hrál profesionálně hokej (2. národní ligu) za klub Spartak Nové Město nad Metují. Poté nastoupil jako referent zahraničních investic do společnosti Stavostroj. Od roku 1991 pracoval pro náchodskou textilní firmu jako obchodní náměstek.

V letech 1993–1996 byl manažerem americko-čínské společnosti se zaměřením na zabezpečení výroby a dodávky strategických surovin v Číně. V letech 2004–2005 působil na ministerstvu pro místní rozvoj. Pracoval zde jako ředitel úřadu ministra, kterým byl tehdy Jiří Paroubek (ČSSD).

Když se stal Paroubek premiérem, přešel Birke z ministerstva do Strakovy akademie a v září 2005 se stal novým šéfem kabinetu předsedy vlády. Úřad vedl rok. Nahradil tehdy Zdeňka Doležela, který byl kvůli podezření z korupce odvolán z funkce.

V roce 2010 byl zvolen starostou Náchoda. Předtím osm let působil v městském zastupitelstvu. V říjnu 2012 uspěl i v krajských volbách, kdy byl zvolen zastupitelem Královéhradeckého kraje. Birkeho politická kariéra ale rostla dál. V říjnu 2013 uspěl i v parlamentních volbách a stal se tak poslancem. Na královéhradecké kandidátce ČSSD se tehdy probojoval na přední pozice díky nejvyššímu počtu preferenčních hlasů.

Ve stejném roce byl také zvolen prezidentem Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce. Post zastával do srpna 2014, kdy přešel do čela dozorčí rady. Loni v prosinci ale skončil i v této funkci. 

Birke je i předsedou ČSSD v Královéhradeckém kraji a na březnovém stranickém sjezdu byl zvolen místopředsedou sociálních demokratů. Ve straně dříve působil jako odborný mluvčí pro dopravu.  

Minerálka s arzenem 

Loni v březnu navrhl Birke náchodskému zastupitelstvu, aby ho odvolalo z postu starosty. Důvodem byla kauza kolem minerálky Ida, ve které se našlo zvýšené množství arzenu. Vyšlo totiž najevo, že ministerstvo zdravotnictví požadovalo čtyři roky řešení problému, město ale prameník uzavřelo až na podzim 2015. Birke to označil za své manažerské selhání. Zastupitelstvo ho ale ve funkci podrželo.

Jan Birke
Zdroj: David Taneček/ČTK

Koaliční partneři věří, že změny uvnitř ČSSD neovlivní práci vlády. „Samozřejmě počítám s tím, že vláda dovládne, ale představoval jsem si, že dovládneme jako úspěšná vláda a takhle to pan premiér všechno zkazil. Ta vláda ztratila důvěru lidí,“ míní šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

„Hlavní slovo už asi nebude mít už bývalý předseda sociální demokracie, ale pan Chovanec. Jinak žádné změny nečekám,“ reagoval vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Opozice vidí za změnami u sociálních demokratů snahu získat zpět ztracené voliče. „Prostě je to pokus o nějakou změnu, která zaujme. Ale zda bude srozumitelná, zda opravdu zaujme, o tom rozhodnou voliči,“ poznamenal předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Komunisté by pak po změnách v ČSSD rádi převzali část sociálně demokratických voličů. „Pro nás je podstatné, jestli to přehazování odpovědnosti přijmou voliči. A těm, kteří to nepřijmou, nabízíme reálnější šanci na změnu bez rozporu slov a činů,“ řekl místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Podle šéfa poslaneckého klubu ČSSD Romana Sklenáka bylo variant na jednání grémia více: „Důležité je, že tato cesta zajišťuje jednak, že vláda premiéra Sobotky dovládne, tam není důvod na tom něco měnit. Jednak budeme mít lídra, který zaktivizuje především členskou základnu ČSSD, protože tam já osobně cítím největší problém: stav, ve kterém strana je – nálada mezi řadovými členy. A současně Milan Chovanec jako velmi schopný manažer se postaví do čela strany. To, co je potřeba udělat, je myslím personálně pokryto ideálně,“ ujišťoval v Událostech, komentářích.