Zájem o voličské průkazy oproti minulým eurovolbám výrazně stoupl

Nárůst zájmu o voličské průkazy v letošních volbách do Evropského parlamentu zaznamenaly všechny úřady, které Česká televize oslovila. Zatímco v minulých eurovolbách v roce 2014 vydala například Praha 6 celkem 389 voličských průkazů, letos to byl víc než trojnásobek (1301 průkazů). Zřejmě k tomu přispěla i delší lhůta na pořízení průkazu, než byla minule. Lhůta pro osobní vyzvednutí uplynula ve středu 22. května v 16 hodin. Lhůta pro písemnou žádost skončila minulý pátek.

Z oslovených úřadů si o průkaz zažádalo nejvíce voličů právě na Praze 6. „Poslední den si pro voličský průkaz přišlo 164 lidí, včera to bylo 146 a v pondělí dokonce 201. Tento týden si tedy voliči osobně vyzvedli téměř 40 % průkazů z celkových 1301, které byly Úřadem městské části Praha 6 vydány,“ uvedl mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek.

V Plzni evidují 960 vydaných voličských průkazů. „Je to přibližně jedna čtvrtina oproti volbě prezidenta, ale zhruba o jednu třetinu více než v minulých volbách do Evropského parlamentu,“ upřesnil vedoucí Odboru správních činností magistrátu Plzně Roman Matoušek.

Čtyřikrát více voličských průkazů vydalo i město Olomouc, 550 oproti 127 z roku 2014. „Podle zkušeností hraje roli, že lidé chtějí odjet na víkend a zároveň volit,“ uvedla mluvčí magistrátu Radka Štědrá.

Třikrát více průkazů vydala i Jihlava: „Magistrát města Jihlavy eviduje 241 vydaných voličských průkazů. V roce 2014 jich ale bylo pouze 70,“ řekla Aneta Hrdličková z jihlavského magistrátu. Městská část Brno-střed zaznamenala dokonce šestkrát více žádostí, letos 445, oproti dřívejším 74. 

Lhůta pro osobní vyzvednutí voličského průkazu uplynula ve středu v 16 hodin. Elektronicky a poštou mohli lidé žádat o průkaz do minulého pátku. V předchozích volbách do Evropského parlamentu se dalo o průkaz žádat nejpozději do 15 dní před volbami, letos to bylo možné do tří dnů před otevřením voličských místností.