Úřady začínají vydávat voličské průkazy pro evropské volby. Kdo chce volit mimo bydliště, může ještě požádat

90’ ČT24 - Přípravy na volby do Evropského parlamentu (zdroj: ČT24)

Češi, kteří chtějí ve volbách do Evropského parlamentu hlasovat mimo své trvalé bydliště, musí požádat o voličský průkaz. Na úřad si pro něj mohou osobně přijít až do 22. května, písemně pak musí požádat do 17. května. Samotné volby se v Česku konají 24. a 25. května, výsledky však statistici zveřejní až v neděli 26. května večer, kdy se zavřou poslední volební místnosti v Evropě. K účasti ve volbách vyzvali prezidenti členských zemí včetně Miloše Zemana.

„Od 9. května mohou úřady začít vydávat voličské průkazy. Vydávány jsou buď na základě osobní návštěvy na obecním úřadě, kde má volič trvalý pobyt, pak mu bude vydán na místě, do 22. května 16:00. Případně o něj může požádat písemně s ověřeným podpisem nebo skrze datovou schránku, tam je limitním datem 17. květen 16:00,“ vysvětloval v pořadu Devadesátka ČT24 náměstek ministra vnitra Petr Mlsna.

Doporučuje spíše osobní návštěvu. „Když zajdete osobně, máte jistotu, že voličský průkaz dostanete do ruky a odnesete si jej v rámci jedné návštěvy úřady. Pokud požádáte elektronicky, musíte také počítat s tím, zdali vám bude zásilka s průkazem doručena. Případně můžete pověřit jinou osobu na základě plné moci, aby za vás průkaz vyzvedla,“ radí Mlsna.

Upozorňuje také, že průkaz lidé dostanou jen na tom úřadě, kde má volič trvalý pobyt, případně na české ambasádě v členském státu Evropské unie. S průkazem pak volič může hlasovat kdekoli v Česku.

Ve čtvrtek by se měli rovněž voliči dozvědět, kde přesně budou za dva týdny volit. Uplyne totiž lhůta, během které měly úřady tyto informace vyvěsit na své weby nebo obecní vývěsky.

Hlasovací lístky obdrží voliči do poštovních schránek nejpozději tři dny před začátkem voleb, tedy do 21. května. Vybírat mohou ze 39 uskupení a celkem 844 kandidátů. Preferenční hlas mohou dát maximálně dvěma kandidátům. Na rozdíl od parlamentních voleb mají lidé v celém Česku na výběr stejné kandidáty, neliší se podle krajů. 

Prezidenti členských států EU vyzvali všechny evropské občany, kteří jsou oprávněni hlasovat, aby se zúčastnili květnových voleb do Evropského parlamentu. „Jste to vy, evropští občané, kdo rozhodne, jakým směrem by se měla Evropská unie vydat,“ uvedli. Upozornili, že poslanci budou společně s Radou Evropské unie rozhodovat například o tom, které předpisy by měly v Evropě platit. Společné prohlášení prezidentů podpořila i česká hlava státu Miloš Zeman.

Volit lze v celé EU, má to ale háčky

Češi v jiné unijní zemi sice hlasovat mohou, ale ne pro české kandidáty. Vybírat mohout jen mezi kandidáty dané země. Každý stát má navíc vlastní pravidla a podmínky pro hlasování, například v Lucembursku mohou unijní občané volit až po pěti letech pobytu.

V Česku naopak mohou hlasovat i unijní občané, pokud na úřadě včas požádali o zapsání na seznam voličů, bude jim nejpozději druhý den voleb více než osmnáct let a jsou zaregistrováni k přechodnému nebo trvalému pobytu nejpozději 45 dní před volbami. 

Dvoudenní volby v Česku jsou unikát

Volby do Evropského parlamentu se konají ve všech zemích EU, ale v různých dnech a čase. První odvolí už ve čtvrtek 23. května lidé v Nizozemsku, ve většině států se ale bude hlasovat až v neděli 26. května. V Česku se volí tradičně v pátek a v sobotu, tedy 24. a 25. května. První den od 14 do 22 hodin, druhý den od 8 do 14 hodin.

„Dvoudenní volby jsou českým specifikem, v Evropě je to unikátní,“ říká Mlsna s tím, že země se drží svých tradic a obvykle i pravidel platných pro ostatní typy voleb. „V Británii se volí standardně ve čtvrtek, v Itálii v neděli do 23 hodin,“ popisuje. 

A právě až v tuto dobu může Český statistický úřad (ČSÚ) zveřejnit výsledky evropských voleb v Česku, ačkoliv už budou hlasy dávno sečtené. Statistici nebudou zveřejňovat průběžné výsledky, ale oznámí rovnou celkové výsledky včetně rozdělení mandátů, dodal mluvčí ČSÚ Jan Cieslar.