Zájem o univerzity třetího věku roste, část kurzů už je plná. Seniory lákají počítače i historie

Seniorů, kteří chtějí studovat univerzitu, přibývá. Počet přihlášených se vrací na úroveň předcovidových let a v některých případech je dokonce i vyšší. Školy tak již mají část kurzů plně obsazenou. České televizi to sdělili mluvčí čtyř největších českých univerzit. Mezi nejoblíbenější kurzy patří ty zaměřené na historii, umění a počítačovou gramotnost.

Na Masarykově univerzitě v Brně (MUNI) spustili přihlášky pro zájemce o Univerzitu třetího věku 2. května „Již v poledne téhož dne byl zaplněný kurz s tematikou památkové péče, jehož kapacita je 200 osob,“ řekl České televizi mluvčí MUNI Radim Sajbot. „V nových kurzech máme letos kapacitu 1250 míst a již nyní – měsíc před skončením přihlašování – evidujeme do těchto kurzů 1120 přihlášek,“ doplnil. Podobná situace je i na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV UK). „Z 15 kurzů, které pro zimní semestr 2023/24 nabízíme, jsou v tuto chvíli dva již zcela obsazené a u několika dalších zbývá už jenom pár volných míst,“ uvedla mluvčí FSV UK Klára Hyláková.

Zájem seniorů o studium klesl s pandemií covidu, nyní se ale jejich počet vrací na původní úroveň a dále roste. „Zájem o Univerzitu třetího věku se vrací na předcovidová čísla,“ uvedla mluvčí Českého vysokého učení technického (ČVUT) Kateřina Veselá. „Ve výrazné míře přicházejí i noví zájemci,“ vysvětlila.

Nabídka kurzů je široká, nejvíc táhnou počítače

Nárůst zájmu univerzity zaznamenávají i díky rozšíření celkové nabídky kurzů, které senioři mohou navštěvovat. „V tomto roce očekáváme další nárůst i s ohledem na širokou nabídku osvědčených i nových programů, kterými se snažíme reagovat na zájmové trendy,“ uvedl mluvčí Univerzity Palackého v Olomouci Egon Havrlant.

Senioři mají možnost si vybrat z desítek kurzů. „Velká poptávka je zejména po kurzech týkajících se historie a architektury, kurzů z katedry počítačů a sportovních kurzů,“ řekla mluvčí ČVUT Kateřina Veselá. Díky rychlému vývoji dnešní doby se ale mění i tematická poptávka kurzů. „Zájem stoupá o kurzy v oblasti kybernetické bezpečnosti nebo kurzy zaměřené na ovládání informačních technologií,“ vysvětlil mluvčí MUNI Sajbot.

Univerzitu třetího věku dokončí přes 90 procent posluchačů. „Ti, kterým se během čtyř let podaří úspěšně absolvovat šest semestrálních kurzů, jsou pozváni na slavnostní promoci do Karolina,“ popsala mluvčí FSV UK Hyláková.