Zahřívaný tabák s příchutí v Česku skončil. Od pondělí se nesmějí ani doprodávat zásoby

Události: Zahřívaný tabák s příchutí končí (zdroj: ČT24)

Zahřívané tabákové výrobky s příchutěmi a aromaty se v Česku od pondělí nesmějí prodávat.  Podle lékařů má zahřívaný tabák podobné složení toxických látek jako cigarety, avšak někteří uživatelé ho považují za neškodný. Navíc oslovuje i mladé nekuřáky. Zákaz vychází z evropské směrnice, která stanovila 23. říjen jako nejzazší termín jeho účinnosti.

Evropská směrnice neumožňuje členským státům po 23. říjnu žádné přechodné období ve vztahu k zákazu zahřívaných tabákových výrobků s příchutí ani doprodej zásob. Státní zemědělská a potravinářská inspekce uvedla, že za porušení zákazu by hrozila až desetitisícová pokuta.

„Není prozkoumáno, jaké to má dopady na lidské zdraví, tak se přistoupí k zákazu,“ podotkla ředitelka vládního odboru protidrogové politiky Lucia Kiššová.

Podle Jiřího Sochora z tabákové společnosti JT International ale například Polsko přes formulaci směrnice zavede zákaz až se zpožděním, domnívá se proto, že se poptávka českých zákazníků přesune do zahraničí. „Už nyní také zhruba deset procent zahřívaného tabáku spotřebovaného v Česku spotřebitelé koupili v Polsku. Je to podobné procento jako u cigaret,“ poznamenal.

Štěpán Michlíček, generální ředitel British American Tobacco pro ČR, Slovensko a Maďarsko, považuje unijní regulaci za kontroverzní. Je přesvědčen, že zahřívaný tabák byl pro mnoho kuřáků cestou, jak přejít na méně škodlivé alternativy.

Je podle něj třeba pracovat s konceptem redukce rizik, nikoliv zákazů. Za příklad dává Švédsko, kde kouří pět procent dospělé populace. „Nedosáhli toho prohibicí a zákazy. Dosáhli toho tím, že jsou tam už dlouho populární orální tabákové produkty nebo nikotinové sáčky,“ zdůraznil Michlíček.

Mylná představa o bezpečnosti, říká lékařka

Zahřívané výrobky s příchutí následují osud například mentolových cigaret, které jsou zakázané již tři roky. Podle lékařů vdechují uživatelé zahřívaných tabákových výrobků v aerosolu i prokazatelně rakovinotvorné látky – jeho složení se výrazně neliší od cigaretového kouře. „Nejvýznamnější riziko bude nejspíše rakovina plic, dále to může být chronická obstrukční plicní nemoc, zhoršení astmatu a další,“ jmenuje přednosta Kliniky nemocí plicních a tuberkulózy Fakultní nemocnice Brno Milan Sova.

Na zdraví populace podle některých adiktologů nebude mít zákaz velký vliv. „Když se bavíme o zkušenosti z jiných zemí, tak prohibice neznamená, že by lidi přestali kouřit. Pravděpodobně se kýžený efekt, že se sníží prevalence kouření, nestane,“ předpokládá Ladislav Dékány z Národní linky pro odvykání.

90’ ČT24: Zahřívané tabákové výroby s příchutí a aromaty končí (zdroj: ČT24)

Zahřívané výrobky jsou přitom čím dál oblíbenější a část lidí je nepovažuje za škodlivé. Ty s příchutí jsou navíc populárnější, podle tabákových firem je preferuje mírná většina uživatelů.

Zahřívaný tabák s příchutěmi lákal mladé, kteří neměli zkušenost s kouřením, míní Kamila Zvolská z Centra pro závislé na tabáku 3. interní kliniky 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy. „Je dobře, že zákaz Česká republika přijala. Je to právě z důvodu ochrany – těch, kteří ještě nezačali kouřit, aby nepřešli v mylnou představu, že se jedná o bezpečný produkt, a je to i ochrana současných kuřáků, kteří by chtěli přestat kouřit a v mylné představě sáhli po zahřívaném tabáku,“ řekla ČT24. 

Spory o zdanění

Někteří ekonomové poukázali na to, že zákaz zahřívaných tabákových výrobků s příchutěmi bude pro stát znamenat výpadek příjmů. Podle Jiřího Sochora vybere na spotřební dani o 2,9 miliardy korun méně, analytik XTB Štěpán Hájek očekává, že výrobci také odvedou řádově o stovky miliard méně na dani z příjmu.

Právě zdanění tabákových výrobků v Česku Zvolská kritizuje. Poznamenává, že ke zvýšení daně by se mělo přistupovat nepravidelně, nečekaně a výrazně, aby se cena výrobků pohybovala nad mírou inflace. „V roce 2008 byly cigarety méně dostupné než v roce 2020,“ upozornila.

Naopak Michlíček v Devadesátce ČT24 upozornil, že v posledních letech se ceny cigaret v Česku vyrovnaly s těmi v Rakousku, přičemž v Polsku jsou levnější o čtyřicet až padesát procent, což platí i pro alternativy.

Daňový expert Martin Diviš z poradenské společnosti PwC předpokládá, že v dalších letech se bude spotřební daň na tabák dále zvyšovat. Kromě klasických cigaret se má danit vše, co by kouření mělo nahradit, tedy například nikotinové sáčky nebo tabák do dýmek. Cílem podle Diviše je, aby byl zdaněn ekvivalent jedné cigarety ve všech alternativách. Poukázal na to, že v rámci Evropské unie Česko tabák daní průměrně.

Výrobci se ovšem již pokoušejí najít náhradu čerstvě zakázaných výrobků, ať v podobě elektronických cigaret nebo zahřívaných výrobků s nikotinem, ale bez tabáku. Agentura Reuters upozornila, že podle zdravotnických expertů zatím není jasné, nakolik jsou tyto nové produkty bezpečné.

Protože se objevují nové výrobky a zároveň má stoupnout spotřební daň ze zahřívaného tabáku a diskutuje se o možném vyšším zdanění elektronických cigaret, lze podle Hájka považovat výpadek v rozpočtu jen za dočasnou záležitost. „O příjmy státu z prodeje tabákových výrobků bych se v dlouhodobém horizontu příliš neobával,“ podotkl.