V Evropské unii končí mentolové cigarety, zákaz má odradit od kouření hlavně děti

V Česku i celé Evropské unii se přestaly prodávat mentolové cigarety. V Česku si je oblíbilo 14 procent kuřáků, v naprosté většině šlo o mentolové kapsle, tedy takzvané práskací cigarety. Podle tabákových společností uživatelé s kouřením nepřestanou, část z nich zřejmě přejde na jiné produkty, například na elektronické cigarety nebo na zahřívaný tabák. Pokračuje tak omezování cigaret s příchutěmi. Ochucené doutníky a doutníčky na trhu zůstávají.

Cigarety s mentolovou příchutí byly podle odborníků na závislosti oblíbené hlavně dětmi a mladistvými. Zákaz jejich prodeje může pomoci tomu, aby mladí kouřit vůbec nezačali. V tiskové zprávě o tom informovalo Centrum pro výzkum a prevenci užívání tabáku Kliniky adiktologie 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Podle studie Eurobarometr z roku 2017 užívalo cigarety s mentolovou příchutí osm procent dospělých kuřáků v rámci zemí EU. Podle zahraničních studií, stejně jako těch českých, je preferují zejména ženy.

„Mentol dělá z kouření zdánlivě příjemnější zážitek, neboť vyvolává chladivý pocit při kontaktu se sliznicemi. Má také mírné anestetické a analgetické účinky. Dokonce i do nementolových cigaret se malé množství mentolu přidává proto, aby kouř byl hutnější,“ řekl v České televizi vedoucí centra Adam Kulhánek. Díky mentolové příchuti je kouř z ochucených cigaret pro kuřáka méně dráždivý, proto ho podle Kulhánka může vdechovat do plic intenzivněji a ve větším množství.

„Regulace tabákových výrobků s charakteristickými příchutěmi je správným krokem, který napomáhá předcházet kouření u dětí a dospívajících, ale také u příležitostných kuřáků,“ dodal Kulhánek.

Česká republika je podle projektu Česko v datech sedmá na světě ve spotřebě cigaret, na každého staršího 15 let jich v průměru připadá přes 2400 za rok. Nejvíc kouří senioři.

Téměř pětina úmrtí v Česku se podle odhadů připisuje kouření cigaret. Náklady na kouření cigaret pro systém veřejného zdravotního pojištění jsou podle odhadů kolem 100 miliard korun ročně. Výběr daní z tabáku tyto náklady nepokrývá.

Snížení počtu kuřáků?

V případě současných dospělých kuřáků Kulhánek nepředpokládá, že zákaz bude mít tak významný efekt, že by najednou přestali kouřit. V případě dětí a dospívajících se však tento scénář jako reálný jeví i na základě zahraničních zkušeností. Zákazy těchto příchutí totiž činí tabák jako takový méně atraktivním.

Zákaz mentolu v tabáku je dle Kulhánka poslední vlnou zakazování cigaret s příchutí. Jako o dalším kroku v regulaci tabákových výrobků se nyní hovoří o příchutích elektronických cigaret. „Když mají příchuť populárních dětských limonád a cukrovinek, je jasné, že nejsou cílené na dospělé. V regulaci těchto příchutí jsou zatím nejdále Spojené státy, například San Francisco, Massachusetts nebo Michigan. Ty je buď omezují, nebo úplně zakazují,“ dodal lékař.

Podle něj opatření, které nejlépe funguje v České republice, je progresivní zdanění tabáku. „U nás je tabák stále poměrně levný, zvýšení daně se tedy ukazuje jako efektivní nástroj,“ dodal. 

Kuřáci sáhnou po elektronice, čekají tabákové společnosti

Distributor cigaret British American Tobacco vidí konec mentolových cigaret podle svého ředitele komunikace Tomáše Tesaře jako příležitost pro elektronické cigarety. „Nechybí příchutě máty, vanilky, tropického manga či lesních plodů. Čeští zákazníci tak o svou oblíbenou mentolovou chuť nepřijdou,“ sdělil Tesař.

„Mluví se o konci mentolových cigaret, ale v České republice čistě mentolové cigarety kouří minimum lidí, podle našich odhadů asi 20 tisíc,“ uvedl manažer společnosti Imperial Brands Bojan Stoevski. „Proti tomu kapslové cigarety, u kterých si kuřák mění chuť stisknutím filtru, pravidelně kupuje až 330 tisíc lidí,“ dodal. Podle firemních údajů z letošního května jsou typickými spotřebiteli kapslových a mentolových cigaret ženy mezi 25 a 45 lety s maturitou.

Podle odhadů výrobce cigaret Philip Morris zasáhne zákaz až 400 tisíc kuřáků. Podle průzkumu pro tuto firmu, který v dubnu provedla agentura Ipsos, se skoro polovina kuřáků vrátí ke klasickým cigaretám bez příchuti, 37 procent si chtělo „mentolky“ nakoupit do zásoby, o přechodu na zahřívaný tabák pak přemýšlí 27 procent kuřáků mentolových cigaret.

Cigarety s příchutěmi zmizely z obchodů v roce 2016, kdy se na krabičkách objevila také obrázková varování. Podle posledních údajů Českého statistického úřadu se předloni meziročně zvýšila spotřeba cigaret o 0,7 procenta na každého obyvatele, tedy včetně novorozeňat. Zvedla se o 14 cigaret na 1992 kusů ročně. V roce 2016, kdy se varovné obrázky povinně na krabičkách objevily, činila spotřeba 1986 kusů na obyvatele.