Za úder do auta s ukrajinskou značkou dostal muž podmínku

Podmíněný trest na šest měsíců dostal od soudu muž obžalovaný, že po březnové protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze poškodil projíždějící auto s ukrajinskou poznávací značkou. Soud rozhodl trestním příkazem, obviněný ani žalobce proti němu nepodali odpor, proto nabyl právní moci.

Podle verdiktu Obvodního soudu pro Prahu 1 se muž dopustil poškození cizí věci, násilí proti skupině obyvatel a výtržnictví. Za to dostal půlroční trest s dvouletou zkušební dobou a zákaz pobytu v Praze. Podle mluvčí soudu Evy Švíglerové také musí ve zkušební době podle svých sil nahradit škodu, kterou svým činem způsobil.

Události na magistrále před Národním muzeem byly zaznamenány na videu zveřejněném na sociálních sítích. Vyplývá z něj, že se muž nejprve dostal do konfliktu s řidičem auta s ukrajinskou značkou, který zastavil na přechodu pod Národním muzeem a vystoupil. Řidič po potyčce odjel, muž ale ještě do projíždějícího auta udeřil rukou.

Policisté se v souvislosti s chováním účastníků akce zabývali i dalšími případy. V polovině května soud za veřejné schvalování válečných zločinů potrestal podmínkou jednatřicetiletého muže, který měl na sobě podle nepravomocného rozsudku nášivky s písmenem Z a logem ruské Wagnerovy skupiny.

Muži, který na stejné demonstraci vyzýval ke stržení ukrajinské vlajky z Národního muzea, soud před dvěma týdny uložil za podněcování k trestnému činu čtyřměsíční podmínku se zkušební dobou na rok a půl. Rozhodnutí není pravomocné.