Za Mikuláše zaplatí rodiny v regionech několik set korun, v Praze i dva tisíce

Rodiny mají letos o návštěvu Mikuláše větší zájem než loni. České televizi to potvrdily mikulášské skupiny, které oslovila. Ty začnou s obcházením rodin 5. prosince už po poledni a některé skončí i o půlnoci. V regionech se cena za návštěvu Mikuláše pohybuje okolo 300 korun, v Praze může Mikuláš vyjít i na dva tisíce. Zvýšenou poptávku registruje také oslovená půjčovna kostýmů, své zásoby musela doplnit už v půlce listopadu.

Letošní mikulášská nadílka může rodiny vyjít i na několik tisíc korun. Podle informací od oslovených skupin je velký cenový rozdíl mezi regiony.

„Cenu máme stanovenou na 350 korun za návštěvu (do tří dětí), potom je to za každé další dítě 50 korun,“ říká Kateřina Šťastná z Pardubic. Její trojčlenná skupina chodí východočeským městem již desátým rokem a kvůli velkému zájmu musí objednávky i odmítat. Za zhruba šest hodit stihnou navštívit asi dvacet rodin. Podobné ceny jako skupina v Pardubicích si účtuje i mikulášská výprava Zuzany Hudcové z Ostravy.

David Ševčík jako Mikuláš v Praze letos zvýšil cenu o 300 korun na 1200 korun za návštěvu kvůli novému čertovi a propracovanějším maskám. Inzerát podal v půlce listopadu, lidé ale podle něj často řeší Mikuláše na poslední chvíli.

„Teď se zájem stupňuje, den předtím nebo i ten den se ještě snaží, ale většinou už máme plno. Lidé pak přemlouvají a nabízejí i více peněz,“ přiblížil Ševčík. 

Už deset let chodí v kostýmu Mikuláše i Daniel Martiška. Za večer stihne v Praze kolem deseti návštěv, které vyjdou od 300 do 2000 korun, podle počtu dětí. Nejdůležitější jsou pro něj hlavně přání klientů.

„Stěžejní je pro nás spokojenost rodičů a hlavně jejich dětí, proto se snažíme vyjít vstříc různým požadavkům a není proto neobvyklé, že čert zůstává už před dveřmi do bytu,“ vysvětluje Martiška. Převleky si každý rok půjčuje nové.

Půjčovny kostýmů doplňovaly zásoby

Vyšší poptávku po mikulášských kostýmech potvrzuje i Julia Hayderova z pražské půjčovny.

„Kostýmy byly vyrezervované už v půlce listopadu, doplnili jsme ale zásoby a poptávku pokrýt zvládneme. Nové kostýmy jsou dražší, ale většina ho potřebuje, takže to pro ně není problém,“ říká Hayderova.

Ceny se podle ní pohybují od 400 korun za nejjednodušší andělské kostýmy až po 1050 korun za velké čertovské převleky.