Web Ředitelství silnic a dálnic zůstává po kyberútoku nedostupný druhý den

Webové stránky Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ČR i server Dopravniinfo.cz jsou už více než 30 hodin nedostupné. Problémy trvají od úterního rána po kybernetickém útoku. Kdy budou weby opět funkční, zatím nelze odhadnout, řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Incidentem se zabývá Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Na webu ŘSD jsou dostupné dopravní kamery z celé země, na webu Dopravniinfo.cz se zobrazuje aktuální dopravní situace v zemi.

Bezpečnost dopravy na dálnicích a silnicích první třídy není ani přes nefunkčnost stránek podle ŘSD nijak ohrožena. O zprovoznění dopravních informací a webových stránek bude organizace informovat.

Dopoledne silničáři oživili alespoň asistenční linku 800 280 281. Zatím bez možnosti poskytování dopravních informací. „Volat může každý řidič, který se na dálnici dostane do problému a my k němu vyšleme asistenční auto na pomoc,“ uvedlo ŘSD na Twitteru.

Kybernetickému útoku čelila společnost v úterý ráno. „Stále s experty z NÚKIB procházíme, analyzujeme a obnovujeme všechna rozhraní,“ uvedl Rýdl. Platí podle něj, že ŘSD měla a má i přes incident přehled o stavu a plynulosti provozu především na dálničních úsecích, nenastal skluz ani změna harmonogramu plánované údržby.

Bezpečně izolované a nenarušené podle Rýdla zůstaly i dvě důležité položky, a to je výběr mýta a řízení a dohled v tunelových systémech. Mluvčí NÚKIB Alena Minxová sdělila, že s ŘSD nadále spolupracují na řešení incidentu.

Klíčové systémy resortu jsou funkční

Také ministr dopravy Martin Kupka (ODS) v úterý potvrdil, že ŘSD s NÚKIB incident prošetřují a pracují na jeho odstranění. „Klíčové elektronické systémy resortu jsou dále funkční a lze bez omezení kupovat elektronickou dálniční známku, využívat jednu jízdenku na železnici, registrovat vozidlo v centrálním registru nebo si žádat elektronicky o výměnu řidičského průkazu,“ řekl. 

Útokům hackerů v minulých týdnech čelily i jiné české weby, přihlásila se k nim ruská hackerská skupina Killnet. Šlo například o web NÚKIB, stránky některých regionálních letišť či o weby ministerstva vnitra, včetně stránek policie i hasičů. Jednalo se o takzvané DDoS útoky, které spočívají v tom, že z neznámých IP adres ze zahraničí přijde v jeden okamžik mnoho dotazů a stránky přestanou fungovat, takzvaně spadnou.

Nyní není zřejmé, zda jde o stejnou hackerskou skupinu a o DDoS útok. Uskupení Killnet se ke kyberútoku podle jeho profilu na sociální síti zatím nepřihlásilo.