Ministerstvu vnitra se podařilo po kyberútoku zprovoznit stránky, nefungovaly od rána

Události: Kybernetické útoky na české weby (zdroj: ČT24)

Weby ministerstva vnitra, včetně stránek policie i hasičů, byly od středečního rána nedostupné kvůli kybernetickému útoku. Po druhé hodině odpoledne resort oznámil, že vše znovu funguje. Stránky byly přetíženy takzvaným DDoS útokem, kdy se útočníci snaží vysokým množstvím přístupů na weby najednou přes více počítačů stránky zahltit. Napadeny byly také stránky Českých drah. K aktuálnímu útoku se podle zjištění ČTK znovu přihlásila ruská hackerská skupina Killnet.

„K únikům dat nedošlo,“ uvedla dopoledne mluvčí vnitra Klára Dlubalová s tím, že pracovali na tom, aby stránky ministerstva, policie i hasičů začaly co nejrychleji pracovat. Před polednem se weby vnitra začaly částečně zobrazovat a plně fungovat od druhé odpoledne. 

Také web Českých drah (ČD) postihl kybernetický útok. „Omlouváme se zákazníkům Českých drah za zpomalení a případnou nedostupnost některých aplikací ČD Můj vlak a e-shop. Od rána opět zaznamenáváme kyberneticky útok na naše webové stránky a prodejní kanály. Přijímáme další bezpečnostní opatření,“ oznámily dráhy.

Minulý týden ve středu a čtvrtek bylo napadeno několik webů státu. Šlo o weby vlády a Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) nebo portál veřejné správy, který spravuje ministerstvo vnitra. Pod útokem byly také třeba stránky některých regionálních letišť nebo právě Českých drah. Ani tehdy podle vnitra žádná data neunikla.

Útoky hrozí i médiím, vyhrožují hackeři

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) řekl tehdy médiím, že útoky způsobili ruští hackeři. K útokům se pak přihlásila proruská hackerská skupina Killnet. Ta nyní na svém webu uvedla, že stejné útoky hrozí i českým médiím, pokud nepřestanou skupinu Killnet označovat za prokremelskou.

Také podle antivirové firmy Eset pokračují hackerské útoky od stejného původce z minulého týdne. „V případě útoků na webové služby státní správy se jedná do jisté míry o problém ve smyslu reputace instituce či úřadu, že nebyl schopen se účinně ochránit, nicméně v případě dlouhodobého ochromení webové služby může vytvářet i ryze praktické problémy pro společnost. Oba dva motivy jsou pravděpodobným cílem útočníků. Proto předpokládáme, že podobné útoky budou s největší pravděpodobností pokračovat,“ řekl technický ředitel Esetu Miroslav Dvořák.

NÚKIB na zvýšené riziko kyberšpionáže a kyberútoků opakovaně upozorňuje v souvislosti se situací na Ukrajině, která nyní čelí ruské vojenské invazi. Česko Ukrajinu ve válce s Ruskem podporuje mimo jiné i dodávkami zbraní. Kreml vyhrožuje státům podporujícím Ukrajinu odvetou. NÚKIB nabádá organizace k ostražitosti proti nejčastěji používaným technikám útoků a k aktualizaci informačních systémů, aby nedocházelo ke zneužití známých zranitelností.