Výrazně zlevnila kapalina AdBlue. Cena vyskočila jen kvůli panice, nedostatek nikdy nehrozil

Události: Zlevnila kapalina AdBlue (zdroj: ČT24)

Paliva v Česku dál mírně zlevňují. Momentálně jsou ceny nejnižší od poloviny října; oproti loňsku ale zůstávají zhruba o osm korun dražší. Litr naturalu teď vyjde v průměru na 36 korun, nafta je o korunu levnější. Oproti říjnu ale velmi výrazně zlevnila hlavně kapalina AdBlue, kterou potřebují moderní naftové vozy.

Ještě před několika týdny se v jedné z firem na svoz odpadu obávali, že jim kapalina dojde – což by je mohlo paralyzovat. „Celkem máme osmdesát kusů techniky a z toho zhruba na sedmdesát procent je potřeba AdBlue,“ říká jednatel Lukáš Bojko.

I proto se firma předzásobila na šest měsíců dopředu. Podle odborníků ale nedostatek kapaliny nehrozí. V říjnu sice jeden z největších evropských výrobců AdBlue, slovenské Duslo Šala, ohlásil omezení výroby, větší problémy ale podle prodejců způsobila panika.

„Problém nebyl na straně zásobování, problém byl primárně v panice. Na základě paniky zvýšená poptávka, kterou nebylo možno existujícím logistickým řetězcem uspokojit,“ tvrdí Ivan Indráček z Unie nezávislých petrolejářů.

Zatímco před rokem stála kapalina většinou pod deset korun za litr, v říjnu to bylo násobně víc. Vidět je to i na desetilitrovém balení, které se v jednu chvíli prodávalo skoro za 1600 korun, teď se dá sehnat asi za 230.

„Bylo to až neuvěřitelné, protože mnohdy byly ceny v Česku třikrát větší než v Německu u stejné komodity, což je nevídané, nicméně tato panika postupně odeznívá a ceny se vrací k normálu,“ vysvětluje ekonom Štěpán Křeček.

U čerpacích stanic teď litr AdBlue stojí mezi 25 a 30 korunami. Což je stále asi dvojnásobek ve srovnání s loňskem. Může za to i vyšší cena plynu, ze kterého se vyrábí. Řidiči se ale nedostatku této kapaliny obávat nemusí.