Výběr penzijního pojištění vzrostl téměř o sto procent. Lidé se obávají státních regulací

Od ledna si své penzijní pojištění vybralo až dvakrát více lidí než za stejné období v minulém roce. České televizi to potvrdily oslovené pojišťovny. Důvodem vybírání příspěvků je mimo jiné i strach lidí, že by stát výběr jejich peněz příliš reguloval. Obavy způsobila především debata v médiích a vyjádření ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL), podle kterého by stát měl posílat lidem peníze ve splátkách.

„Peníze jsem si vybrala, protože jsou moje a chci si o nich rozhodovat sama. Vyděsil mě výrok pana ministra Jurečky,“ řekla ČT paní Dana z Ostravy.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka v květnu řekl Seznam Zprávám, že státní příspěvek by chodil lidem pod podmínkou deseti let postupného vybírání. Právě obavy související s budoucností těchto peněz provázejí i další klienty pojišťoven v předdůchodovém věku.

„Většina z žadatelů zcela otevřeně přiznává, že peníze z penzijního připojištění, respektive spoření, nyní nepotřebují a žádají o ně jen ze strachu, že by jinak přišli o naspořené státní příspěvky,“ uvedl mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

„Počet klientů, kteří letos požádali o jednorázové vyrovnání svého penzijního pojištění, respektive spoření, vzrostl meziročně zhruba o sto procent,“ dodal.

Vyšší počet výběrů pojištění zaznamenali i v Generali. „Letos mezi lednem a srpnem zatím klienti ukončili jedenáct tisíc smluv, loni ve stejném období to bylo 6040 smluv,“ sdělil České televizi místopředseda představenstva Generali penzijní společnosti Petr Brousil. Už teď počet ukončených smluv přesáhl čísla za celý loňský rok.