Vrchní soud obnovil stíhání Bárty s Petržílkem za únik odposlechů

Vrchní soud v Praze obnovil trestní stíhání bývalého předsedy Věcí veřejných Víta Bárty a bývalého detektiva Jana Petržílka v kauze úniku odposlechů někdejšího pražského primátora Pavla Béma a lobbisty Romana Janouška. Vrchní soud tak zrušil rozhodnutí Městského soudu v Praze z loňského prosince, který stíhání obou mužů zastavil. Informaci ČT zjistila z justiční databáze. Městský soud musí obžalobu znovu projednat.

„Rozhodnutí soudu I. stupně zrušeno a věc vrácena soudu I. stupně k novému projednání,“ píše se ve zkráceném rozhodnutí zveřejněném v soudní databázi. Mluvčí Vrchního soudu v Praze Simona Heranová České televizi potvrdila, že vrchní soud v kauze 22. dubna rozhodl v neveřejném zasedání. Bližší informace ale mluvčí poskytnout odmítla, dokud soud nedoručí rozhodnutí účastníkům řízení.

Obžaloba viní bývalého předsedu Věcí veřejných Bártu a někdejšího zpravodajce Petržílka ze zneužití pravomoci a ohrožení utajované informace. Stíhání obou obviněných zastavil Městský soud v Praze loni v prosinci se zdůvodněním, že se podaná obžaloba opírá v podstatě výhradně o výpovědi anonymních svědků a odporuje tak principům férového procesu.

„Vzhledem k tomu, že k odsouzení obžalovaného nemůže podle ustálené judikatury dojít výlučně a ani v převážné míře na základě výpovědí takzvaných utajených svědků, dospěl soud k závěru, že důkazy předložené obžalobou nejsou v žádném případě dostatečným podkladem pro projednání a rozhodnutí věci,“ upřesnila v prosinci mluvčí městského soudu Markéta Puci.

Ostatní důkazy jen „velmi nepřímé“

Státní zástupce se ale s rozhodnutím soudu odmítl smířit a podal proti němu stížnost k pražskému vrchnímu soudu. Právě ten nyní rozhodl, že zastavení stíhání nebylo oprávněné a městský soud musí věc znovu projednat.

Policie obvinila Bártu s Petržílkem v roce 2013. Kriminalisté tvrdí, že Bárta jako majitel bezpečnostní agentury ABL navedl tehdejšího agenta Bezpečnostní informační služby (BIS) Petržílka, aby vynesl citlivé dokumenty. Oba muži vinu odmítají.

Přepisy nahrávek, v nichž se Janoušek s Bémem oslovovali „Mazánku“ a „Kolibříku“, zveřejnila v březnu 2012 Mladá fronta DNES. Z odposlechů vyplýval Janouškův vliv na kroky hlavního města pod Bémovým vedením. Deník tehdy uvedl, že nahrávky pořídila BIS v roce 2007.

Soud v roce 2019 vrátil obžalobu k došetření, protože mu vadilo, že byla v utajeném režimu. Podle něj to porušovalo Bártovo a Petržílkovo právo na obhajobu.