Soud zastavil stíhání bývalého ministra Bárty a policisty Petržílka

Městský soud v Praze v neveřejném jednání zastavil podle informací České televize stíhání bývalého důstojníka BIS Jana Petržílka a exministra dopravy Víta Bárty (dříve VV) v kauze úniku odposlechů lobbisty Romana Janouška. Podle soudu nebylo prokázáno, že skutek spáchali obvinění.

Státní zástupce vinil exministra dopravy Bártu a bývalého zpravodajce Petržílka ze zneužití pravomoci a ohrožení utajované informace. Soud mu obžalobu loni vrátil k došetření. Tehdy mu vadilo, že obžaloba byla v utajeném režimu, což podle soudu porušovalo Bártovo a Petržílkovo právo na obhajobu.

Bárta a Petržílek měli být zapojeni do úniku odposlechů Romana Janouška a tehdejšího primátora Prahy Pavla Béma (ODS). Bárta byl obviněn už na podzim roku 2013.

Podle spisu měl Bárta v roce 2009 jako majitel bezpečnostní agentury ABL navést Petržílka, aby zmíněné citlivé dokumenty vynesl. Petržílek, který v době svého zadržení vedl u protikorupční policie odbor analytiky a informatiky, skončil po zatčení ve vazbě. Bártu policisté stíhali na svobodě. Oba muži vinu odmítali.

Přepisy nahrávek, v nichž se Janoušek s Bémem oslovovali „Mazánku“ a „Kolibříku“, zveřejnila v březnu 2012 Mladá fronta Dnes. Z odposlechů vyplýval Janouškův vliv na kroky hlavního města pod Bémovým vedením. Deník tehdy uvedl, že nahrávky pořídila v roce 2007 právě Bezpečnostní informační služba.