Vít Bárta i detektiv Petržílek už slyšeli obvinění

Praha – Předseda Věcí veřejných a bývalý ministr dopravy Vít Bárta byl podle zjištění Mladé fronty DNES (MfD) obviněn. S Bártou zadržela Generální inspekce bezpečnostních sborů i vedoucího odboru analytiky a informatiky protikorupční policie Jana Petržílka, podle deníku je stíhán také. Případ souvisí s odposlechy lobbisty Romana Janouška a bývalého pražského primátora Pavla Béma (ODS). Policisté vyšetřují případ v režimu utajení.

Bárta se na svých stránkách k celé kauze nevyjádřil, protože prý nemůže. Tvrdí ale ve svém prohlášení, že se ničeho nezákonného nedopustil. „Vzhledem k situaci, která se vyvinula kolem mé osoby, nemohu ke své lítosti nic komentovat, ani se k podstatným záležitostem vyjadřovat, i když jsem se ničeho nezákonného nedopustil. Vzhledem k tlaku, kterému jsem musel v poslední době čelit, jsem se rozhodl v následujících dnech v klidu doplnit své síly a odpočinout si v kruhu rodiny,“ uvedl Bárta na webu.

Odposlechy, které loni v březnu zveřejnil deník Mladá fronta DNES, ukazují Janouškův vliv na kroky města pod Bémovým vedením. Deník tehdy uvedl, že je pořídila BIS, z níž v roce 2009 unikly do Bártovy bezpečnostní agentury ABL. V roce 2007, kdy odposlechy vznikaly, byl Petržílek zaměstnancem BIS. Únik ale dosud zůstal nevysvětlen.

Šéf VV v pátek večer opustil v doprovodu svých právníků policejní služebnu. Zadržen byl den předtím právě s policejním plukovníkem Petržílkem. Ten dříve pracoval v BIS, v současnosti zastává post vedoucího odboru analytiky a informatiky Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) a jako takovému mu pod rukama prochází veškeré informace o lidech vyšetřovaných protikorupční policií.

V úterý medaile, ve čtvrtek klepeta

Petržílek podle Lidových novin přebíral v úterý na setkání k 10. výročí založení protikorupčního útvaru medaili za dobrou práci, o dva dny později už seděl v cele předběžného zadržení.

K zadržení Bárty se vyjádřil také bývalý poslanec Jaroslav Škárka, podle něhož, pokud se potvrdí informace z médií, jde o „důkaz zločinného chování Bárty a potvrzení snah o převzetí moci v ČR prostřednictvím vydírání významných osob nelegálně získanými informacemi“.