Vojtěch zahájil kvůli zrušeným koronavirovým opatřením resortní audit

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) zahájil interní audit. Chce ověřit, jakým způsobem se v resortu přijímala protikoronavirová opatření; soudy totiž už sedmnáct z nich označily  za nezákonná. Na základě auditu „bude případně činit další kroky“, řekl v Otázkách Václava Moravce (OVM). Počet opatření odmítnutých soudy kritizoval předseda České lékařské komory Milan Kubek či europoslanec a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (TOP 09), který byl zase hostem televize CNN Prima News.

„Já jsem zahájil interní audit na ministerstvu zdravotnictví, abych věděl, jak opatření reálně vznikala. Já jsem u toho nebyl,“ prohlásil v OVM ministr. Chce také vědět, jak se posuzovala zákonnost jednotlivých nařízení.

Podle Kubka stojí za zrušenými opatřeními hlavně neschopnost ministerských úředníků; zodpovědnost přičítá zejména náměstkovi pro legislativu a právo Radku Policarovi. Vojtěch s Policarem již hovořil, náměstek „je přesvědčen o tom, že nikterak nepochybil“. Ministr sám Policara odvolat nemůže, musí se řídit služebním zákonem. Případné další kroky vůči náměstkovi tak učiní až na základě výsledků auditu.

Pospíšil: Je to hrozná vizitka

Pospíšil v diskusním pořadu Partie Terezie Tománkové televize CNN Prima News označil počet zrušených protiepidemických opatření za katastrofální. Podle něj se měli resortní úředníci spojit s právníky Legislativní rady vlády a požadovat od nich odborná stanoviska. „Je to hrozná vizitka,“ dodal europoslanec.

Také Vojtěch již při svém druhém nástupu do funkce mluvil o tom, že mu jako právníkovi vadí to, že soudy protiepidemická opatření ruší. Jen tento týden označil Nejvyšší správní soud (NSS) za nezákonná čtyři další nařízení. Týkala se omezení nočního prodeje v maloobchodu ve dvou květnových týdnech, zákazu prezenční výuky ve školkách v polovině dubna a regulace restaurací na konci května.

Už dříve soud stejná omezení označil za nezákonná v jiných časových úsecích. Opatření platila zpravidla týden, pak byla nahrazována obdobnými. NSS opakovaně vytýká ministerstvu zdravotnictví nedostatečné odůvodnění jednotlivých opatření vydávaných podle pandemického zákona.