Ve vnitřních prostorách by mohly stačit roušky, řekl Vojtěch. Omezení kvůli deltě se podle něj zatím nechystá

Otázky Václava Moravce 20. června 2021 (1. část) (zdroj: ČT24)

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) by už lidé nemuseli ve vnitřních prostorách nosit respirátory. Stačit by podle něj mohla i chirurgická rouška, řekl to v Otázkách Václava Moravce. Česko v posledních dnech eviduje i výskyt nebezpečnějších variant koronaviru, kromě britské také jihoafrickou, brazilskou a variantu delta (indická). Přísnější opatření se nicméně podle Vojtěcha zatím nechystají.

„Situaci sledujeme velmi pečlivě. Nemáme jakékoliv signály o tom, že by v jakémkoliv kraji docházelo ke zhoršení epidemiologické situace, že by rostla incidence, že by rostly počty hospitalizovaných. Nemáme důvod v tuto chvíli dělat nějaké přísnější restrikce,“ uvedl ministr zdrvotnictví. 

Vojtěch současně dodal, že resort je připraven pro případ, že by se situace zhoršila, omezení vracet; v takovém případě chce jít hlavně cestou lokálních opatření. „Záležet bude také na tom, jak rozhodne sněmovna o zrušení stavu pandemické pohotovosti, protože pak by se výrazně zúžil manévrovací prostor pro ministerstvo zdravotnictví, jak opatření dělat,“ sdělil. 

Konec respirátorů?

Vojtěch zmínil, že od 1. července by například v prostředcích veřejné dopravy nebo v obchodech mohla uvolnit povinnost nosit výlučně respirátory. „Zatím ale není rozhodnuto, ani odborníci v tom nejsou za jedno. Budeme o tom jednat v tom následujícím týdnu a chceme udělat finální rozhodnutí,“ řekl. 

Zachycené varianty koronaviru v Česku
Zdroj: ČT24

Ministr dodal, že v zhledem k epidemiologické situaci v Česku, by se přiklonil k variantě, že by mohla stačit chirurgická rouška, ovšem nikoli ta látková. Lidé by měli mít možnost si vybrat. „Dáme možnost mít chirurgickou roušku v těch prostorech,“ doplnil. 

Vojtěch odmítl, že by ministerstvo situaci zlehčovalo, například v souvislosti s tím, že jiné země kvůli variantě delta opatření zpřísňují, případně odkládají rozvolňování restrikcí. „Ta ochrana chirurgickou rouškou je skutečně jenom o něco menší než u respirátoru,“ uvedl.

S koncem povinného nošení respirátorů by souhlasil také šéf poslaneckého klubu TOP 09 a člen sněmovního výboru pro zdravotnictví Vlastimil Válek. „Vzhledem k tomu, jaký je dlouhodobý trend incidence a epidemiologicky závažných pozitivních testů, tak se domnívám, že od 1. července je možné využívat pouze chirurgické roušky,“ uvedl.

Válek jako problém zmínil sekvenaci vzorků v Česku. „Nejde o to, že bychom nebyli schopni sekvenovat, jde o to, že nemáme sekvenátory - přístroje, které k tomu slouží. Sekvenování provádí jenom pár pracovišť, a není důvod, si ten sekvenátor pořídit,“ uvedl. To, že se do těchto přístrojů více neinvestovalo, označil Válek za chybu.  

Vojtěch uvedl, že aktuálně je možné měsíčně sekvenovat 4 a půl tisíce vzorků v rámci sítě sekvenačních center. „Minimálně na jeden kraj je jedno takové centrum. Je třeba také říci, že sekvenace je spíše až taková 'třešinka na dortu'. To, co je zásadní, je provádět diskriminační PCR (testy), a to je to, co mohou provádět prakticky všechny laboratoře, nebo většina,“ řekl s tím, že tam by se už mělo ukázat, zda vzorek obsahuje nějakou variantu koronaviru. 

Kubek: Jednu oslavu už jsme měli, a pak umřelo 30 tisíc lidí

Prezident České lékařské komory Milan Kubek upozornil, že i přesto, že situace je nyní příznivá, nesmí se podcenit. „Jednu oslavu vítězství na covidem jsme měli před rokem, a pak umřelo třicet tisíc lidí, to samozřejmě nesmíme opakovat, to je naprostá katastrofa,“ uvedl. 

Kubek připomněl, že je zastáncem spíš přísnějších opatření proti šíření covidu. „Myslím si, že v létě o prázdninách skutečně stačí ty chirurgické roušky, ale je třeba dbát na to, aby je lidé skutečně nosili, nemůžeme mít opatření jenom na papíře,“ vyzval. Jako velmi důležité zmínil PCR testování nebo sekvenace zejména u lidí, kteří se vracejí ze zahraničí. 

„Já bych zde varoval před rizikem, které představují lidé, kteří byli tři týdny po jedné dávce očkování bráni jako takzvané bezpečné osoby. Víme, že účinnost jedné dávky je kolem 30 až 40 procent. Ono to možná chrání ty lidi samotné před závažným průběhem, ale rozhodně to nezajiššťuje, že ti lidé nemohou onemocnět nebo někoho jiného nakazit,“ upozornil Kubek. 

Zájem o očkování

V očkování je podle Kubka Česká republika stále pod evropským průměrem. „Musíme zrychlit a dělat všechno pro to, aby očkování bylo pro lidi přátelské. Nerozumím, proč se striktně trvá na tom, že dostanete dávku a přesně na den za šest týdnů máte jít na druhou. Především bych vycházel lidem vstříc,“ řekl s tím, že odmítat lidi jenom proto, že se jim druhá dávka za šest týdnů nehodí například kvůli dovolené, je chyba. 

Vojtěch připomněl, že se plánuje opět zkrátit termín mezi první a druhou dávkou vakcíny, tedy ze šesti týdnů na tři. To se týká vakcíny Comirnaty od společností Pfizer/BioNTech. Takzvané hýbání s termíny podle potřeb lidí by ale podle něj mohlo způsobit administrativní problémy.

Zájem o očkování proti covidu v Česku
Zdroj: ÚZIS

„Pro některé lidi může být problém se někam registrovat, navrhl jsem, že bychom v určitý okamžik mohli udělat systém otevřených dveří. Lidé by se nemuseli předem někde registrovat, ale přišli by do očkovacího centra, tam by byli naočkováni,“ řekl ministr k tématu „přátelštějšího očkování“. 

Případné spuštění volného očkování bez registrace závisí podle Vojtěcha na dostupnosti vakcín. „Jsme to schopni realizovat ve druhé polovině července. Do té doby máme stále frontu lidí, kteří čekají v rámci registrace, dnes je to asi dvě stě tisíc lidí, kteří čekají na první dávku,“ zmínil ministr. 

V očkování nezaostáváme, tvrdí Vojtěch

Vojtěch odmítl i to, že by Česko nějak výrazně zaostávalo v očkování oproti jiným evropským zemím. „Je to o nás všech, já si myslím, že ten systém je připraven očkovat i nadále sto tisíc dávek denně. Teď je to skutečně o tom, aby se lidé registrovali,“ dodal. 

Válek ale nevidí problém v registraci, podle něj lidi odrazuje právě striktní termín druhé dávky, stejně jako o tom hovořil Kubek. „Ta druhá dávka může být v poměrně širokém intervalu, tak aby to člověku vyhovovalo. Za mě velmi jednoduchý systém – já se registruji na první dávku, vyberu si očkovací centrum, přijdu, dostanu první dávku a hned se na místě zaregistruji na druhou dávku tak, aby mi to co nejvíc vyhovovalo,“ řekl.

Očkování v Česku
Zdroj: ÚZIS

Kritizuje také to, že lidé se nemohou registrovat, když prodělali covid-19, systém je k registraci jednoduše nepustí. „Proč bych se nemohl registrovat třeba za sto dnů, za 110 dnů, co tomu brání?“ ptal se Válek. „Já to proberu s kolegy, můžu iniciovat, aby tam neproběhlo očkování, ale registrace,“ slíbil ministr zdravotnictví.

Podle Kubka je nyní nutné motivovat lidi, aby se nechali naočkovat. „Stále zde chybí silná kampaň na podporu očkování. Mám pocit, že se politici spíš soustředí na svou předvolební kampaň.“