PŘEHLEDNĚ: Kde jsou povinné respirátory nebo jiná kvalitnější ochrana dýchacích cest

Kvalitnější ochranu dýchacích cest stanovuje od půlnoci ze středy na čtvrtek 25. února nařízení ministerstva zdravotnictví. V některých případech stanovuje ochranu minimálně respirátorem či nanorouškou, v jiných případech stačí jen jedna zdravotnická rouška. Minimálně zdravotnickou roušku musí nasadit i děti. Od konce února podle nařízení nebudou dostatečné podomácku vyrobené či jiné textilní roušky. Do prvního března se mohou lidé na vymezených místech chránit také dvěma přes sebe nasazenými zdravotnickými rouškami, po tomto datu už bude takový typ ochrany nedostatečný. Minimálně zdravotnická rouška bude od 1. března nutná také všude v rámci pohybu venku po obci.

Jakou ochranu nařízení stanovuje?

Respirátor, obdobný prostředek splňující normu nebo dvě přes sebe nasazené zdravotnické obličejové masky (roušky) je od čtvrtka povinné nosit ve vnitřních prostorách, které slouží jako prodejna či provozovna služeb, v ambulancích zdravotnických zařízení, zařízeních sociálních služeb a na mezinárodních letištích. Tato ochrana je povinná také v MHD a dalších prostředcích veřejné dopravy, na zastávkách, taktéž i ve vozidlech, kde cestují lidé mimo jednu domácnost. Od 1. března už však dvě přes sebe nasazené zdravotnické roušky nebudou stačit.

Pro děti od dvou do 15 let existuje výjimka, i v těchto případech jim stačí jen jedna zdravotnická obličejová maska.

Respirátor nebo jednu zdravotnickou obličejovou masku (roušku) je nutné nosit ve všech vnitřních prostorách mimo bydliště nebo místo ubytování, ale i ve venkovních prostorách v zastavěném území obce, kde se nachází alespoň dvě osoby vzdálené od sebe méně než dva metry. Od 1. března bude tato ochrana nutná ve venkovních prostorách v zastavěném území obce vždy.

Jak ochranné prostředky nařízení definuje?

Jako respirátor označuje nařízení respirátor nebo obdobný prostředek, který nemá výdechový ventil. Splňovat musí filtrační účinnost alespoň 95 procent podle norem jako FFP2 nebo KN95.

Zdravotnická obličejová maska pak podle nařízení musí splňovat normy ČSN EN 14683+AC.

Jaké platí výjimky z nařízení?

V případě míst, pro která nařízení stanovuje povinnost nošení alespoň jedné zdravotnické masky, mohou moci lidé od 25. února až do konce měsíce (tedy do 28. února do 23:59 hodin) používat i jinou ochranu dýchacích cest. Poté už podomácku vyrobené či jiné látkové roušky nebude možné používat.

Pro nové nařízení vláda stanovila řadu výjimek. Nejvýraznější jsou výjimky pro děti do dvou let, děti v mateřských školách nebo žáky speciálních škol. Nařízení nezahrnuje ani osoby s duševními poruchami, některé hospitalizované pacienty či klienty zařízení sociálních služeb, snoubence a svatebčany při svatebním obřadu či obřadu k registrovanému partnerství nebo sportovce.

Aby byly respirátory účinné, musí dobře sedět, upozorňují vědci

Správně nasazené respirátory musí dobře těsnit kolem nosu a tváří. Částečně můžou vadit i vousy, které zabraňují úplnému přilnutí ke kůži. „Málokomu těsní dobře a netěsnící respirátor poskytuje falešný pocit ochrany. Ochraňuje podobně dobře, jako když máte dobře ušitou látkovou roušku,“ řekl vedoucí oddělení chemie a fyziky aerosolů Akademie věd Vladimír Ždímal.

Odborníci proto doporučují přitlačit respirátor k nosu, nadechnout se a následně prudce vydechnout. Pokud ochranná pomůcka těsní nedokonale, při výdechu lze cítit proudění vzduchu. Každý obličej je ale jiný a ne vždy respirátory sedí dobře. „Buď mají tvar na jiný typ obličejů, protože jsou například vyrobené pro nějaký východoasijský trh, nebo máme špatnou velikost,“ popsal Ždímal.

Události: Účinnost respirátorů podle vědců (zdroj: ČT24)

Podle ministerstva zdravotnictví pak respirátor nebo nanoroušku můžou nahradit dvě chirurgické roušky. Podle Ždímala ale takové opatření není efektivní. „Potom je to skoro horší, protože když dáme dvakrát více materiálu, dvě vrstvy té chirurgické roušky, tak se zvýší odpor pro nádech. A vzduch teče cestou menšího odporu, to jest škvírami,“ uvedl.

Chirurgické roušky i respirátory jsou určeny na jedno použití. V rouškách i respirátorech se totiž zachytávají i bakterie. Některé se ale dají dezinfikovat čistým alkoholem nebo třeba ozonem. Naopak vysoké teploty můžou většinu respirátorů poškodit.