Vojtěch: Po souhlasu AntiCovid týmu se budou uznávat jen PCR testy

Kabinet v demisi po souhlasu AntiCovid týmu přijme opatření, podle kterého se nadále nebudou uznávat antigenní testy a samotesty na covid-19, ale pouze nejspolehlivější PCR testy. Na Twitteru to v sobotu uvedl ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO). AntiCovid tým budoucí vládní koalice ve svém stanovisku mimo jiné odmítl celoplošné povinné očkování proti covidu-19 či takzvaný lockdown. Žádá také větší kapacity testování a vymáhání opatření i jinými institucemi než hygienickými stanicemi.

Stanovisko AntiCovid týmu si nynější vláda v demisi vyžádala s ohledem na blížící se výměnu kabinetu. Vláda ANO a ČSSD tento týden podala demisi, nahradí ji vláda koalic SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN). AntiCovid tým v pátek odpoledne návrhy předložil ještě k posouzení Národnímu institutu pro zvládnutí pandemie. Jeho vznik inicioval budoucí kabinet, je v něm 28 odborníků z různých oborů.

AntiCovid tým ve stanovisku vyzval ministerstvo zdravotnictví, aby neprosazovalo celoplošné povinné očkování a více se zaměřilo na pozitivní motivaci k očkování. „Vyzýváme ministerstvo, aby v tuto chvíli nešlo cestou lockdownu. Doporučujeme ministerstvu, aby nešlo cestou takzvaného rakouského modelu,“ uvedl AntiCovid tým. V takovém případě by například na kulturní, sportovní akce nebo do restaurací mohli jen očkovaní, nebo lidé do půl roku po prodělání nemoci. Nebylo by možné se prokázat negativním testem.

Tým budoucího kabinetu také doporučuje, aby ministerstvo nepoužívalo termín „bezinfekčnost“ a nahradilo ho názvem „covid bezpečnostní pas“. „Vyzýváme ministerstvo, aby zachovalo systém O-T-N s tím, že zruší samotesty. Antigenní testy ponechá pouze v případě, že nebude možné dosáhnout dostupnosti PCR testování. Přičemž PCR test by nadále platil 72 hodin a antigenní test 24 hodin,“ stojí ve stanovisku AntiCovid týmu.

Vojtěcha stanovisko AntiCovid týmu zklamalo

Vojtěch na Twitteru uvedl, že ho stanovisko zklamalo. „Říkají hlavně to, co dělat nemáme. V doporučení, co naopak dělat máme, nevidím žádné nové, konkrétní kroky, které bychom aktuálně už nedělali,“ napsal. Doplnil, že AntiCovid tým nechce rakouský model. „Ale souhlasí se zrušením samotestů a antigenních testů, pokud je pro PCR dostatečná kapacita,“ konstatoval Vojtěch.

Protože kapacitu PCR testů považuje za dostatečnou, kabinetu předloží opatření, podle kterého bude možné prokazovat se jen PCR testem, doplnil. Vojtěch v pátek hovořil o tom, že by vláda v demisi měla opatření schválit v úterý, v sobotu však uvedl, že opatření předloží kabinetu v pondělí.

AntiCovid tým rovněž vyzval k navýšení kapacit PCR testování a ke zvýšení dostupnosti očkovacích center. Opatření by měly vymáhat i jiné instituce než hygienické stanice, stát by měl současně nastavit jasnou metodiku, podle které dodržování pravidel posuzovat. Ministerstvo zdravotnictví má také například vytvořit podmínky pro co nejrychlejší očkování třetí dávkou v domovech seniorů. 

Prymula: Je otázka, zda je to vůbec realizovatelné

Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula je k novince ohledně uznávání PCR testů skeptický. Zmínil nedostatečné testovací kapacity, kdy jejich navyšování trvá týdny, i dopad na nízkopříjmové skupiny. Opatření podle něj není z hlediska akutního řešení epidemie „úplně smysluplné“.

„Pro mě je to pouze částečné řešení. Je otázkou, jestli je vůbec realizovatelné. Pokud je tam ono pokud, to znamená máme-li dostatečnou kapacitu na PCR testy, tak uznávejme jen PCR testy, tak v tuto chvíli asi ta dostatečná kapacita není,“ sdělil ve vysílání ČT24.

Zmínil také plánované plošné testování školáků, kvůli němuž podle něj kapacita „jistě dostatečná nebude“. „Pokud se podíváme na Rakousko, tak chápeme, že tento princip, kde se úplně zruší testy, je v podstatě rovný. To znamená, že zamezíme přístupu těch, kteří nejsou očkovaní, do některých zařízení. U nás tento princip povede k tomu, že zamezíme přístup pouze nízkopříjmovým skupinám, protože pro ně ten test PCR pro návštěvu restaurace nebude úplně cenově dostupný,“ dodal. Co se týče rakouského modelu, Prymula ale není jeho příznivcem, jde podle něj o velmi polarizující opatření.

Prymula také řekl, že je nutné provést řadu opatření, například určitým způsobem izolovat seniory a testovat je v domovech seniorů. Měl by se i proočkovat personál v příslušných sociálních zařízeních, tam by se podle něj měl testovat očkovaný i neočkovaný personál, protože přenos podle něj může být i od očkovaných.

Důležité je podle něj i testování ve školách, protože nyní jsou zdrojem nákazy, ale „nechceme je zavírat“. Podle něj také naráží na limity trasování, které by se mělo posílit.