Vláda vybírá profese, které by mohly odcházet do penze dřív. Musíme se připravit i na žaloby, očekává Hamáček

Hamáček: Vybíráme profese, které by mohly odcházet do důchodu dříve (zdroj: ČT24)

Vláda debatuje o tom, které profese by mohly odcházet do penze dříve než dnes. V pořadu Týden v politice to připustil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Další krok má udělat ministerstvo zdravotnictví, které podle Hamáčka nyní připravuje seznam nejnáročnějších profesí, jichž by se pardon mohl týkat.

„Debatujeme o tom, že jsou profese, které by si zasloužily odejít dříve do důchodu,“ prohlásil Hamáček. S tématem přišel premiér Andrej Babiš (ANO), který o tom mluvil na setkání se seniory. Podmínil to ale tím, že se státní kase bude dařit.

Podle Hamáčka se nyní debatuje, kterých profesí by se časnější odchod mohl týkat. „To je citlivá věc, protože ten seznam nikdy nebude úplný. Vždycky se najde někdo, kdo bude mít pocit, že na tom seznamu má být, a není,“ řekl.

Nespokojené profese by se podle Hamáčka mohly obrátit i na Ústavní soud. „Abychom se vyhnuli žalobám za diskriminaci, tak bychom to chtěli postavit na relevantních datech, na statistikách nemocnosti a zátěže pracujících. To musí dodat ministerstvo zdravotnictví a tam jsme zatím skončili,“ uvedl a upřesnil: „Tento seznam musí obstát i při případném přezkumu u Ústavního soudu.“

Ve chvíli, kdy bude mít vláda tyto údaje, může začít připravovat zákon. Hamáček předpokládá, že se k tématu koalice vrátí v lednu. „Až bude zákon hotov, pustíme ho do legislativního procesu,“ dodal k předpokládanému termínu této změny.

Vláda už se shodla na tom, že narovná penze žen

Dalším tématem reformy penzí je podle Hamáčka „narovnání nespravedlností, které jsou v systému“. Jde podle něj o to, že ženy dostávají v průměru nižší penze než muži. „Ženy jsou trestány za výchovu dětí.“

Koalice se podle něj na tom, že jde o problém, shodla. „Už jsme blízko řešení. Našli jsme způsob kompenzace, došli jsme k tomu, jak jiným výpočtem důchody vyrovnat. Jen musíme dotáhnout do konce přesné částky, ale na principu už shoda je,“ dodal ministr vnitra.

Celý rozhovor si můžete pustit ve videu.