Vláda schválila konsolidační balíček. Změny v něm zatím nejsou

Brífink po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Vláda ve středu schválila balíček ke konsolidaci veřejných financí. Ten mění přes šedesát zákonů a má v příštích dvou letech vylepšit hospodaření státu asi o 150 miliard korun. Vláda v něm udělala jen legislativně-technické změny. Na tiskové konferenci to uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Věcné změny podle něj budou možné ve sněmovně po dohodě koalice.

„Jsme si vědomi, že úspory a zvyšování příjmů státu jsou nepříjemné, bolí. Ale jsme si jisti že to je přijatelná cena za budoucí prosperitu,“ řekl Fiala na brífinku. Balíček podle něj zjednoduší daňový systém a zastaví neúnosné zadlužování země.

Součástí balíčku zůstala novela zákona o hazardních hrách. Podle Fialy je to nutné, aby bylo možné zvýšit poplatky za hazardní hry, jak s tím počítá konsolidační balíček. Spojení obou novel přitom kritizovali lidovci. Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) během jednání vlády uvedl, že lidovci při projednávání zákona ve sněmovně navrhnou úpravu této novely. 

„To, že mezi tím, kdy vláda balíček formálně představila, a dneškem (středou, pozn. red.), kdy ho schválila, se neudála žádná změna, je logické. Bylo by hloupé, kdyby vláda něco sama představila a následně to měnila,“ okomentoval člen rozpočtového výboru sněmovny Michael Kohajda (KDU-ČSL).

Hnutí STAN v tiskové zprávě uvedlo, že jeho ministři podpořili balíček v původní podobě a jsou ve sněmovně připraveni jednat o technických úpravách. Zmínili například požadavek samospráv, aby výnos daně z nemovitosti nadále zůstával pouze příjmem obcí.

„Tomuto návrhu se nebráníme, jedním dechem ale dodáváme, že je pro nás zásadní dodržení celkové výše konsolidace, tedy bezmála 150 miliard korun, o které ve shodě s ekonomy usilujeme od začátku přípravy konsolidačního balíčku,“ uvedlo hnutí. 

„Pravdou je, že daň z nemovitosti je prostě místní daní, je dlouhodobě nedotknutelná. (…) Rozbourat tento systém by bylo velmi nešťastné a znamenalo by to přenastavení celého budoucího daňového systému – s tím nemůžeme souhlasit,“ sdělila v pořadu 90' ČT24 výkonná ředitelka Svazu měst a obcí Radka Vladyková. Věří, že se požadavek podaří prosadit.

Kde se má spořit

Vládní balík mění přes šedesát zákonů a má v následujících dvou letech přinést 150 miliard korun kombinací úspor a dodatečných příjmů. Většinu z toho už v roce příštím. Konsolidační balíček mimo jiné zvyšuje daň z příjmu právnických osob z devatenácti na jednadvacet procent, slučuje na dvanáct procent snížené sazby DPH, které nyní činí deset a patnáct procent a mění rozložení některých položek v sazbách DPH.

Zavádí také odvod na nemocenské pojištění zaměstnanců nebo ruší řadu daňových výjimek, mimo jiné slevu na školkovné nebo slevu na studenta. Zavádí rovněž nový státní koeficient u daně z nemovitosti. Součástí je i úprava spotřebních daní, daně z hazardu nebo snížení státní podpory stavebního spoření.

Události ČT: Vládní konsolidační balíček (zdroj: ČT24)

Konsolidační balíček obsahuje opatření, která vyžadují legislativní změny. Jeho součástí tak nejsou omezování dotací a redukce státních výdajů. I s těmi ale vládní balík počítá. Necelých pětapadesát miliard chce kabinet seškrtat v dotacích, dvaadvacet získat zvýšením odvodů pro firmy a jedenáct ušetřit na provozu.

Motiv vládních snah je jasný: už tento měsíc prolomil schodek rozpočtu hranici schválenou na celý rok. Čísla alespoň trochu vylepšil průběžný výběr daní v posledních dnech a deficit nyní činí 266 miliard. Je ale zřejmé, že udržet odsouhlasených 295 miliard půjde jen těžko. Plán na příští rok je 235 miliard a dále například v roce 2026 už by to mělo být pod 200 miliard.

Možné připomínky

Ministři ve středu před jednáním vlády nevyloučili, že některé části balíčku se ještě budou měnit při projednávání ve sněmovně, pokud na tom bude v koalici shoda. Vládní poslanci by v takovém případě podali komplexní pozměňovací návrh ve druhém čtení.

Řadu pozměňovacích návrhů slibuje opozice. Její zástupci odmítají návrh jako celek. Obě opoziční hnutí shodně kritizují například chystané změny v DPH. „(Návrh – pozn. red.) navyšuje daně napříč společností, tedy všem skupinám obyvatel a podnikatelů celkem o 73 miliard. Koalice by od něho měla ustoupit,“ míní předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

90’ ČT24 – Vláda finišuje s návrhy škrtů a úspor (zdroj: ČT24)

Podle poslankyně ANO Jaroslavy Pokorné Jermanové čeká sněmovnu „horké léto“. „Pro nás to není konsolidační balíček, pro nás je to prostě daňový balíček. Odnesou to ty nejvíce zasažené vrstvy obyvatel, jako jsou rodiny, studenti, dále OSVČ. Jde to proti celému programovému prohlášení vlády, (…) jsme na samotném začátku,“ prohlásila v pořadu 90' ČT24.

„My bychom chtěli, aby snížená sazba byla určitě nižší, nebo ať jsou klidně tři sazby, ale ta nejnižší sazba ať je určitě jednociferná. V tomto duchu budeme předkládat pozměňovací návrhy,“ říká místopředseda rozpočtového výboru Jan Hrnčíř (SPD).

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj doufá, že k určitým změnám v rámci načítání pozměňovacích návrhů dojde. To, že podle jeho slov kabinet některým věcem nerozumí, ho mrzí. Jako příklad uvedl rušení daňového zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů. Téma chce Rafaj opět otevřít na jednání tripartity. „Doufáme, že pozměňovací návrh bude,“ řekl.   

Sněmovna by se měla konsolidačním balíčkem začít zabývat na červencové schůzi. Vláda chce dokončit legislativní proces do konce roku, aby balíček mohl začít platit v příštím roce.

Haas, Jánský a Balaštíková hovořili o vládním balíčku (zdroj: ČT24)