Vláda navrhuje uzákonit možnost práce z domova pro některé zaměstnance

Události: Homeoffice například pro pečující (zdroj: ČT24)

Firmy už běžně nabízejí svým zaměstnancům práci z domova – pokud to profese umožňuje. Takzvaný home office má teď být zakotvený i v zákoně. Podle novely schválené vládou o něj mohou zaměstnavatele požádat třeba těhotné ženy nebo ti, kdo pečují o blízkou osobu.

„Tím, že část věcí děláme v on-line a část mám administrativní přípravu, tak to jde v pohodě a doma mám vlastní pracovnu,“ popisuje finanční poradce Vojtěch Mejzlík. „Když jsem doma sám, tak to ubíhá rychleji, pokud tam je rodina, tak radši preferuju kanceláře.“

On i jeho kolegové mají nárok maximálně na dva dny práce z domova v týdnu. Využívá toho zhruba polovina z nich.

„Lidi jsou připraveni, netráví ten čas neefektivně v kancelářích a úkoly jsou plněny dokonale, takže z pohledu zaměstnavatele je pro mě důležité, aby práce byla odvedena, ne, aby bylo odsezeno v kancelářích,“ vysvětluje generální ředitelka firmy Sirius Finance Vladislava Cisarzová.

„Spousta lidí pracuje doma aspoň jednou týdně, je to pro ně důležité, šetří tím čas, nemusí dojíždět do práce, můžou si naplánovat práci třeba kolem péče o děti, nebo třeba o starší rodiče, říká viceprezident Hospodářské komory Tomáš Prouza.