Vietnam si pořídí dvanáct nových letounů z Česka. Podepsal smlouvu s Aero Vodochody

Vietnam koupí dvanáct nových letounů L-39NG, které vyrábí Aero Vodochody. Strategický partner Aera, společnost Omnipol, a vietnamské ministerstvo obrany podepsaly smlouvu. Dodání letounů je naplánované na roky 2023 až 2024. Společnost Omnipol o tom informovala na svém webu. Zájem o stroje potvrdil i Senegal, ale v tomto případě ještě není kontrakt v takové fázi jako s Vietnamem.

Jde o první takzvaný efektivní kontrakt na nově vyvinutý letoun L-39NG, který loni splnil oficiální podmínky pro mezinárodní letový provoz včetně bezpečnostních požadavků. Smlouva s vietnamským ministerstvem zahrnuje kromě pořízení tuctu strojů také přeškolení pilotů, výcvik instruktorů, zaškolení mechaniků nebo dodávku náhradních dílů.

Hodnotu smlouvy společnost nezveřejnila, jde ale řádově o jednotky miliard korun. Je to jeden z největších kontraktů českého obranného průmyslu v posledních letech. „Jsme hrdí na to, že můžeme veřejně oznámit tuto zásadní strategickou spolupráci, která je významným milníkem pro projekt letounu L-39NG,“ uvedl prezident Omnipolu Jiří Podpěra.

„Kombinace moderních cvičných letounů L-39NG a vysoká profesionalita vzdušných sil Vietnamu přináší prohloubení a vzájemný rozvoj vztahů mezi Českou republikou a Vietnamem,“ dodal.

  • Aero L-39NG (NG: Next Generation) je nová generace podzvukového cvičného letounu Aero L-39 Albatros. L-39NG vychází z původní aerodynamické koncepce L-39, ale jeho konstrukčně a technologicky upravený trup doplňuje nové křídlo s integrální palivovou nádrží, moderní přístrojové vybavení a pohonná jednotka s vyšší životností. Podle výrobce mají být jednou z předností letounu nízké pořizovací a provozní náklady oproti výkonnějším cvičným strojům kategorie M-346 či Jak-130. L-39NG je kromě výcviku pilotů navržen také pro plnění bitevních, hlídkových a průzkumných úkolů.
  • zdroj: Armádní noviny, wikipedia
Proudový cvičný letoun L-39NG
Zdroj: Jan Kouba/ČTK

Vietnam od českých výrobců kupoval i dříve

Zakázka v regionu navazuje na dřívější dodávky českých letounů Zlín Z-226, AERO AE 45 a následně i letounů L-39 Albatros v 70. až 80. letech. Také dodávky více než 30 letounů L-39 do Vietnamu zprostředkovával Omnipol. Právě dobré zkušenosti s českými letouny byly podle Omnipolu důležitým kritériem pro nákup L-39NG. Omnipol v minulosti zajistil export více než 2800 letounů L-39 do celého světa.

Majitel Aera Vodochody, skupina Penta Investments, loni v létě oznámil prodej výrobce letadel maďarské firmě Aero, kterou vlastní skupina Omnipol a maďarský podnikatel András Tombor. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) na podzim prodej povolil. Nyní se čeká na dokončení transakce.