Ve skicentru Buková hora spadl strom na lanovku, záchranáři uvázlé lyžaře evakuovali

Události: Na lanovku spadlý strom na ní uvěznil lyžaře (zdroj: ČT24)

Na lanovou dráhu ve skicentru Buková hora na Orlickoústecku spadl po poledni strom. Na sedačkové lanovce uvázlo podle původních informací asi 200 lyžařů. Záchranná akce, která se týkala zhruba 70 lyžařů, skončila před půl pátou odpoledne. Lidé byli na lanovce zhruba od 13:00, nikomu z nich se nic  nestalo.

Záchranná akce začala kolem 14:00. Týmy tvořili hasiči, kteří mají lezecký výcvik. Jednotky přijely z Králík, Šumperka nebo Olomouce. Horští záchranáři byli z Čenkovic, Jeseníků a Říček v Orlických horách.

Lanová dráha měří 1688 metrů, je čtyřsedačková a vyhřívaná. „Vyhřívané to sice je, ale tím, že dvě hodiny nehnutě sedíte, tak už je vám pak zima,“ přiblížila prožitky jedna z uvězněných lyžařek Petra Machová.

Strom spadl na lano zhruba v polovině trasy, ovšem lanovku tím nijak vážně  nepoškodil. „Záchranáři vylezli na sloup a pomocí lanového setu se přiblížili k lyžařům na sedačce. Zde si vytvořili bod. Ustrojili vždy po jednom lyžaři do evakuačního trojúhelníku a spustili lyžaře postupně dolů,“ uvedla mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Skiareál Buková hora – záběr z webové kamery
Zdroj: skibukovka.cz

Hasiči Pardubického kraje na Twitteru uvedli, že obsluha lanovky odřezávala strom a neúspěšně se pokusila dostat lana zpět, aby mohla lyžaře nouzově svézt dolů. „Lano se nepodařilo obsluze zpět nahodit. Zahájena byla evakuace všech osob ze sedačkové lanovky. Na pomoc k Bukové hoře byl povolán vrtulník,“ uvedli hasiči. 

Na evakuaci lidí se podíleli i horští záchranáři. Normy nařizují, že lidé by měli být evakuováni do dvou hodin od zastavení lanovky. „Při zásahu na lanovce ve zmrzlém prostředí jde o minuty. Největší problém je čas. Lidé, kteří na lanovce sedí, jsou oblečení na lyžování, nikoliv na sezení. Lidé budou postupně promrzlí. Záchrana tedy nebude končit tím, že lyžaře spustíme z lanovky na zem,“ dodala mluvčí hasičů.

Zřejmě těžký sníh

Policie zatím zahájila úkony trestního řízení, ovšem bez jakékoliv právní kvalifikace. Je pravděpodobné, že se strom zlomil například pod tíhou sněhu a nikdo za nehodu nemůže. Strom byl podle horské služby hustě obalený sněhem.

„Místy tak proto, a také vlivem prudkého nárazového větru, dochází k lámání větví a někdy i kmenů. Dnešní událost je ojedinělá, ale upozorňuji návštěvníky pohoří, aby dávali při túrách pozor a nezdržovali se v hustě zalesněných místech,“ uvedl náčelník Horské služby Orlické hory Josef Hepnar.