Ve druhém kole senátního obvodu Mělník se střetnou Smotlachová a Brzobohatá

Senátní duel: obvod č. 28 – Mělník (zdroj: ČT24)

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Mělník postoupily Jarmila Smotlachová (ODS) a Andrea Brzobohatá (ANO). Smotlachová získala 25,02 procenta hlasů, druhá Brzobohatá 24,07 procenta hlasů. Voleb se zúčastnilo přibližně 41,29 procenta voličů, o hlasy usilovalo sedm kandidátů. Druhé kolo se uskuteční v pátek 30. září a v sobotu 1. října.

Brzobohatá je bývalá poslankyně za ANO. Vystudovala Střední pedagogickou školu v Kroměříži, řadu let pracovala v reklamní agentuře. V roce 2010 onemocněla těžkou meningitidou, kvůli které přišla o obě nohy nad koleny. Později spoluzaložila občanské sdružení No foot no stress, které se věnuje pomoci lidem s amputovanými končetinami, je aktivní také v organizaci věnující se osvětě kolem meningitidy.

V roce 2017 byla zvolena do sněmovny jako bezpartijní za ANO, v dolní komoře působila mimo jiné ve výboru pro sociální politiku a výboru pro zdravotnictví. Zasazovala se například o rozšíření bezplatného očkování proti meningokokovi. Poslanecký mandát loni neobhájila, letos se také neúspěšně ucházela o členství v Radě České televize a Radě Českého rozhlasu.

Smotlachová je starostkou obce Hlavenec nedaleko Brandýsa nad Labem-Staré Boleslavi a  zastupitelka Středočeského kraje. Vystudovala Vysokou školu zemědělskou v Praze (dnes Česká zemědělská univerzita), od začátku 90. let se věnovala obnově statku, který v Hlavenci získal její manžel v restituci. Během let zdevastovaný objekt obnovili a dnes v něm funguje rodinný zelinářský statek.

Od roku 2002 se začala angažovat v komunální politice, nejprve jako zastupitelka a místostarostka obce se zhruba 450 obyvateli, od roku 2010 je starostkou. Pod jejím vedením získal Hlavenec v roce 2011 titul Vesnice roku Středočeského kraje a v celorepublikové soutěži skončil druhý. Před dvěma roky byla ještě jako nestranička za ODS zvolena zastupitelkou Středočeského kraje, později do strany vstoupila, od letošního února je předsedkyní krajského výboru pro životní prostředí a zemědělství.

V roce 2016 zvítězil v senátních volbách v Mělníku Petr Holeček (za STAN), který ve druhém kole získal 63,64 procenta hlasů. Druhá skončila Veronika Vrecionová (ODS).