Vánoční sbírky pro děti v domovech vrcholí, Češi už splnili na pět tisíc přání

Více než pět tisíc dárků se už podařilo vybrat díky největším charitativním projektům, které spolupracují s dětskými domovy. ČT to zjistila od organizátorů sbírek. Zatímco některé sbírky hlásí pouze desítky nesplněných přání, u jiných to jsou stovky až tisíce. Nejčastěji na dárce nejdéle čekají domácí spotřebiče nebo elektronika. Tu letos například sbírka Strom splněných přání kvůli kritice dárců výrazně omezila. Ve všech sbírkách je letos největší zájem o sportovní oblečení a kvalitní obuv.

„Letos máme zařazeno 1285 přání od dětí z 39 dětských domovů,“ uvedla ředitelka organizace Dejme dětem šanci Michaela Chovancová, která už sedmý rok organizuje akci s názvem Strom splněných přání. Internetová sbírka odstartovala 11. listopadu a stejně jako v předešlých letech mohli lidé vybírat dárky přesně měsíc. Ve středu tedy sbírka končí.

„Zatím se podařilo splnit 1222 dětských přání,“ řekla Chovancová a dodala, že se jedná především o hodnotné dárky nad dva tisíce korun. „Momentálně tam zůstává drahé oblečení a boty, potom třeba domácí spotřebiče a drobná elektronika,“ upřesnila a zároveň dodala, že s elektronikou bývá každoročně největší problém.

„Už z předešlých let máme zkušenost, že levnější dárky zmizí během několika prvních dní. Mobily, počítače a drahé oblečení ale lidi vnímají jako nástavbu,“ dodala. Právě kvůli kritice z předešlých let se tentokrát organizace rozhodla právě elektroniku výrazně omezit.

Podle Chovancové patří ale hodnotnější věci, jako právě domácí spotřebiče, mezi ty nejdůležitější dárky, které v databázi přání jsou. „Je potřeba si uvědomit, že v dětských domovech nejsou jen malé děti, ale především mladí dospělí. Ve chvíli, kdy se chystají domov opustit, se jim například pračka nebo lednice velmi hodí,“ uvedla a zároveň dodala, že podobné je to v případě sportovního vybavení a bot.

„Jedná se o věci, které jsou pro děti přes rok nedostupné. Ošatné na nákup kvalitních sportovních bot nestačí. Věci, které děti v průběhu roku dostávají od sponzorů, bývají často nekvalitní,“ vysvětlila. Na dražší dárky pak mohli lidé přispívat i neadresným příspěvkem. „Právě díky příspěvkům a dopomoci sponzorů se nám snad i zbývající přání podaří splnit,“ uzavřela.

Téměř 400 přání ještě čeká na splnění v projektu Milý Ježíšku. Na rozdíl od Stromu splněných přání, kdy nákup i doručení zařídí samotná organizace, dárek kupují a doručují přímo dárci. „Lidé si na webu vyberou dárek ze seznamu a my jim pak pošleme adresu konkrétního dětského domova, do kterého dárek doručí,“ popsal fungování projektu jeden z jeho zakladatelů Vojtěch Paukner. Sbírka momentálně spolupracuje se 70 dětskými domovy v Česku i na Slovensku. Přání můžou dárci plnit i po Vánocích, a to do konce ledna.

Přes pět tisíc zájemců se registrovalo také do sbírky Daruj hračku. Ta se od ostatních sbírek liší tím, že se zaměřuje i na handicapované děti. „Dárce se zaregistruje a vybere si konkrétní přání podle věku a handicapu. Dárek pak bezplatně vyzvedne náš kurýr a dodá ho na třídicí místo,“ objasnil zakladatel projektu Pavel Bek. Přestože hromadná předávka se uskuteční několik dnů před Vánoci, i v rámci této sbírky mohou zájemci děti obdarovat i po svátcích – nesplněných přání je v ní pořád asi polovina.