Balíků před Vánocemi přibývá, Česká pošta potřebuje na pět tisíc brigádníků

Pět tisíc brigádníků potřebuje Česká pošta pro bezproblémové zvládnutí letošních Vánoc. To je o dva tisíce lidí víc než minulý rok. České televizi to potvrdil mluvčí pošty Matyáš Vitík s tím, že od začátku září, kdy pošta s náborem začala, už uzavřela 4 tisíce nových dohod. Část lidí ale ještě pracovat nezačala a tisíc jich stále chybí.

Díky nízké nezaměstnanosti se podle mluvčího pošty Matyáše Vitíka brigádníci nehledají snadno. Soukromým zásilkovým službám už chybí poslední desítky brigádníků.

„S náborem brigádníků na letošní předvánoční provoz jsme začali už v září. Hledáme celkem pět tisíc brigádníků, přičemž čtyři tisíce dohod se nám už podařilo uzavřít,“ uvedl mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

S nedostatkem personálu se pošta potýká v průběhu celého roku a v předvánočním provozu, kdy zažívají doručovatelé největší nápor, stoupá jejich potřeba ještě víc. Podle mluvčího pošty bylo koncem loňského listopadu podáno rekordních 340 tisíc zásilek během jednoho dne a očekává se, že číslo letos dále poroste.

„Odhadujeme, že počet podaných balíků během jednoho dne přesáhne 350 tisíc,“ uvedl Vitík. Právě po zkušenostech z předešlých Vánoc, kdy se balíky nedařilo doručovat, se pošta rozhodla situaci řešit i výrazně vyšším počtem brigádníků oproti loňskému roku. „V roce 2016 jsme hledali 3000 brigádníků, letos je to o dva tisíce brigádníků více,“ uvedl.

Zájem je o doručovatele, pracovníky na přepážky i řidiče

Přestože se podle Vitíka České poště brigádníky pro předvánoční provoz zatím hledat daří, přiznal, že při velmi nízké nezaměstnanosti je to náročný úkol. Pošta pro letošní sezonu stále hledá asi tisíc lidí. Podle Vitíka mají být brigádníci nasazováni postupně od září až do konce prosince. Jedná se především o řidiče, doručovatele, pracovníky u přepážek nebo pracovníky, kteří pomáhají s prací v zázemí pošt. Nedostatek personálu se pošta snaží řešit například i dočasným převedením části administrativních pracovníků do provozu.

Na předvánoční nápor se chystají i soukromí dopravci, například společnost DPD se podle jejího generálního ředitele Miloše Malaníka začíná na sezonu připravovat prakticky od léta. „Očekáváme sedmdesátiprocentní navýšení počtu balíků oproti průběhu roku, navyšujeme proto i počet kurýrů, kterých bude z nynějších 900 jezdit ve špičce až 1100,“ uvedl. Zároveň dodal, že ačkoli se brigádníky snaží hledat v průběhu celého roku, na letošní vánoční špičku by už společnost měla být připravená.

„Přijali jsme nové pracovníky do provozu i na zákaznickou linku, což se nám spolu s počtem 1100 kurýrů jeví jako optimální,“ upřesnil situaci Malaník. Nově navíc společnost otevřela přes 750 výdejních míst, zprovoznila nové depo a posílila kapacitu těch stávajících. To vše by prý mělo zvládnutí vánočního provozu výrazně usnadnit.

Na rekordní počet odbavených balíků v předvánoční špičce se chystá i společnost PPL. Během listopadu a prosince čeká až sedm milionů zásilek, což je oproti minulému roku asi desetiprocentní navýšení. V hlavní sezoně tak PPL nabírá až stovky nových zaměstnanců a brigádníků. Že se noví brigádníci hledají obtížně, potvrdila i mluvčí společnosti Hana Nitrová. „Komplikace jsou hlavně v Praze, kde chybí především kurýři a manipulanti.“ Zároveň ale dodala, že do optimálního stavu už jim chybí jen desítky zaměstnanců a brigádníků.